{ "title": "Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Adetliyken-Idrar-Tahlili-Yapilir-Mi-74.gif", "date": "21.01.2024 12:39:59", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı, Adet döneminde idrar tahlili yaptırıp yaptıramamak genelde hastaların en sık sorduğu sorulardan biridir ve genellikle hastalar sadece adetli oldukları için doktora gitmeyi erteleyebilir. Bu konuda bilinçli olmak önemlidir çünkü yapılacak olan tahlilin ne için istendiği önemlidir. İdrar tahlili spektrofotometre ya da strip testi olarak yapılacak ise adetli olmak önem arz etmezken idrar mikroskobisi için idrar tahlili istenmiş ise adetli olmak tahlilin yanlış sonuç vermesini sağlayabilir. Bu konuda hastanın doktora bilgi vermesi ve tahlilin bu bilgiler ışığında incelenmesi sağlanabilir ya da adet döneminin sonuna ertelenebilir.

Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır mı, Sonucu Etkiler mi?

İdrar tahlili şüphe duyulan hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Bazı hastalıkların tanısında sadece strip test denilen turnusol bazlı çubuklarla yapılacak ya da sadece dansiteye bakılarak sonuç alınabilecek testler yapmak yeterliyken bazen de derinlemesine tahlil yapmak ve idrar mikroskobisi yapmak gerekebilir. Hatta bazı hastalıklarda özellikle yoğun enfeksiyon şüphesi duyulan hastalıklarda idrar kültürü yapmak ve sonrasında antibiyogram testi uygulamak gerekebilir.

İdrar tahlili mikroskop incelemesi şeklinde yapılacak ise hastadan alınan idrar santrifüj edilerek idrar içinde bulunan hücreler ve partiküller çökertilir ve sonrasında mikroskop altında incelemeye alınır. Mikroskop altında yapılan inceleme sırasında görülen her bir hücre özellikle eritrosit ve lökositler bir hastalık belirtisi olarak düşünülebilir. Bu sebeple adetli bir hastanın idrar tahlilinde yoğun eritrosit görülecektir. Bu durum yanıltıcı olabilir. Normalde hastanın idrarında eritrosit var mı yoksa adet kanı sebebiyle mi yoğun eritrosit tespit edilmiştir anlamak mümkün olmaz. Çıkan sonuca göre hastanın böbrek hasarı hatta idrar yollarında kanama ya da böbrek taşı ihtimali bile düşünülebilir ki bu durumda hekimin sağlıklı bir tedavi uygulaması söz konusu olmaz.

İdrar tahlilinin hangi hastalık için istendiği önemlidir. Özellikle mantar enfeksiyonu ya da bir cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesi varsa adetliyken tahlil yapılması problem yaratmayacaktır fakat şüphe duyulan hastalık idrar yolları enfeksiyonu ya da bir böbrek rahatsızlığı ise adetli durumda idrar tahlili yaptırmak sonucu olumsuz yönde etkiler.

Hekimler genellikle adet döneminde idrar tahlili yapılmasını her durumda önermez ya da istemezler adet döneminin bitmesi ve hatta hastanın dönem sonunda genital bölgesini bulaşma olmaması açıcından dikkatle temizlemesi önerilir. Her durumda en sağlıklı ve kesin sonucu almak için idrar tahlili yaptıracak hastanın adet döneminde olmaması tercih edilir. Yapılacak tahlilin sonucu çok acil bir hastalığı etkilemeyecekse birkaç gün beklemek ve tahlili adet dönemi sonunda yaptırmak faydalı olacaktır. Her durumda hastanın hekime bilgi vermesi gerekir.
" } ] }