{ "title": "Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Ayak-Usumesi-Ve-Sik-Idrara-Cikma-83.jpg", "date": "21.01.2024 14:57:06", "author": "Harun Duman", "article": [ { "article": "
Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma, Ayak üşümesi ve sık idrara çıkma sorunu her yaşlarda kadın veya erkeklerde görülebilen durumlardır. Bu sorunlar birçok hastalığa işaret eder. Tam bir teşhis ve doğru tedavi için kişinin diğer şikâyetleri ile değerlendirme yapmak gerekir. Ayak üşümesi ve sık idrara çıkma durumu ciddi bir durum almış ise kişi mutlaka doktora gitmelidir, gerekli tetkikleri yaptırmalı ve tedavi almalıdır.

Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma Nedenleri?

Enfeksiyon; Ayaklar başta olmak üzere vücudun her yerinde üşümesi, kişinin kendini halsiz ve yorgun hissetmesi ve sık idrara çıkma, idrarı acılı ve ağrı yapma gibi durumlar enfeksiyon belirtisi olmaktadır. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonlarında bu durumlar çok sık rastlanmaktadır. Genellikle bu kişilerin rahatlaması, kendisini soğuktan koruması ve antibiyotik kullanması gerekir. Kısa süre sonra da hastalık tedavi edilmektedir.

Çevresel Faktörler; Kişinin hava şartlarına göre giyinmediğinde özellikle de ayaklar başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde soğukluk daha fazla hissedilir ve kişi üşümeye başlar. Ayakların üşümesi, soğuk almasına bağlı olarak kişinin idrarına çıkması tamamen çevresel faktörlere bağlı olarak artış gösterir. Kişinin sıcak bir ortama geçmesiyle kısa sürede sık idrara çıkma durumu düzelmektedir. Bu tür sorunları önlemek için soğuk havalarda özellikle de ayaklar başta olmak üzere vücudu sıcak tutmak, iyi korunmak kişinin sağlığını koruması için çok önemlidir.

Şeker (Diyabet) Hastalığı; Topluluk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet rahatsızlığında kişinin sık idrara çıkma sorunları bulunmaktadır. Özellikle kan şekerinin arttığı durumlarda daha da artmaktadır. Şeker hastalığını kontrol altına alınamadığı durumlarda da sık idrara çıkma söz konusu olabilir. Bu hastalarda ellerde ve ayaklarda üşüme veya geceleri ağrılara rastlanan bir diğer belirtilerdir. Bunun gibi hastalarda kullanılan ilaçların dozu şikâyetlerin şiddetine göre gözden geçirilmelidir. Bu hastalar doktor kontrolünde ilacın dozunu arttırabilir.

Tiroit Bezi; Tiroit bezinde meydana gelen patolojik bozukluklar ya da fizyolojik bozukluklar tiroit hormonunun salgılanmasında sorunlar meydana getirebilir. Tiroit hormonunun az salgılanmasına bağlı olarak ayak ve ellerde üşüme sık sık gözlenen bir durumdur. Bu tür kişilerin ayak ve ellerinde terlemede söz konusudur. Hormon düzeyindeki eksikliğin şiddetine göre idrara çıkmada artış da meydana gelmektedir.

" } ] }