{ "title": "Bayanlarda İdrar Yaparken Yanma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/bayanlarda-idrar-yaparken-yanma.jpg", "date": "20.01.2024 15:47:49", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Bayanlarda İdrar Yaparken Yanma, Bayanlarda idrar yaparken yanma erkeklere nazaran 8 kat daha fazla gözükmektedir. Yaklaşık olarak kadınların %50 ya da 60'ı en az bir kere idrar yolu enfeksiyonu geçirmekte ve bu enfeksiyonların 1/3'ü antibiyotik tedavisi yolu ile iyileşmektedir. Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz bayanlarda idrar yaparken yanma\" hakkında bilgi verdi. Dr. Açıkgöz kadınlarda idrar yaparken yanma erkeklere nazaran 8 kat çok gözükmektedir.

Yaklaşık olarak kadınların %50 ya da 60'ı ömürlerinde en az bir kere idrar yaparken yanma geçirmekte ve bu yanmaların 1/3'ü antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. Kadınlarda idrar yaparken yanma %15 miktarında tekrarlayıcıdır. Son 6 ayda 2 ya da daha çok, son 1 yılda 3 ya da daha çok idrar yaparken yanma oluşması tekrarlayan idrar yanma şeklinde adlandırılır. İdrar yaparken yanmanın art arda oluşması hem yaşam kalitesini alçaltabilmekte hem de ciddi problemleri beraberinde getirebilmektedir.

Günümüzdeki yeni oluşumların amacı koruyucu tedbirler odaklıdır. Yani enfeksiyonların meydana gelmeden önce önüne geçilmesi ve tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Op. Dr. Abdullah Açıkgöz tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonu, antimikrobik tedavinin bitmesinden sonraki 1 ya da 2 hafta içerisinde ve bir önceki enfeksiyondan sorumlu bakteriye bağlı olarak meydana gelir. Sarelaps, ilk altı ay içerisinde ve başka bir bakteriye bağlı olarak oluşursa reenfeksiyon şeklinde isimlendirilir.

İdrar yaparken yanmaya sebep olan şeyler, kadınların idrar yollarının dışarıya fazla kısa bir kanalla açıldığını belirten Op. Dr. Açıkgöz bu sebeple dışarıdan mikropların girmesi daha kolaydır. Özellikle vajinal ve anal bölgede yer alan üropatojen şeklinde isimlendirilen enterikbakteriler yukarı doğru idrar kanalı ve idrar torbasına kolay bir şekilde yayılabilmektedirler. Bu mikropların idrar torbasına girmesi ve çoğalması enfeksiyonların oluşmasına sebep olur. Özellikle vücut direncinin düştüğü durumlarda bunlar daha çok meydana gelmektedir. Aynı biçimde havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki, var olan bir genital akıntı gibi durumlar bu hastalığın altta yatan diğer sebeplerindendir.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz idrarda yanma, sık idrara gitme, idrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı bir şekilde gelmesi, karın ve bel ağrısı oluşması, akıntı, idrarı tutamama, ateşlenme, halsizlik idrar yolu enfeksiyonunda oluşan klinik nedenlerdir. Bu durumda mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Şikâyetler oldukça yoğun değil ise ilk tedbir alınan sıvı oranını yükseltmektedir. Bol sıvı tüketimi daha çok idrar yapımına sebep olarak, idrarın süpürücü etkisi ile mikropların dışarıya doğru atılmasına yardımcı olur.

Normal idrar tahlilinin doktorlara oldukça önemli bilgiler verdiğini söyleyen Dr. Açıkgöz fakat bazen yeterli bulunmadığından idrar kültürü de istenebilmektedir. Bu aşamada yapılacak en önemli olan hatalardan birisi hastanın bir doktorca değerlendirilmeden kontrolsüz bir şekilde antibiyotik kullanmasıdır. Yanlış alınan ilaçlar ileride daha büyük problemler oluşturabilmektedir. Eğer enfeksiyonlar bir sene içinde 3 ya da daha çok oluyorsa o vakit altta yatan başka sebeplerin de araştırılması gerekebilmektedir.

Tedavi planı, tedavideki esasın, uygun olan ilaçlarla yeterli olan bir tedavinin yapılması olduğunu söyleyen Dr. Açıkgöz uzun zamanlı antibiyotik kullanımı ya da idrar yollarına uygun bulunmayan ilaçların seçilmesi, geniş spektrumlu ismi verilen tüm vücutta etkili bir şekilde bulunan ve yararlı mikropları da öldüren ilaçların kullanımı hem tedavi etkinliğini azaltmakta hem de ilerisi için problemlere sebep olabilmektedir. İdrar yollarının asitlik boyutunun ayarlanması, sıvı tüketiminin yükseltilmesi, altta yatan böbrek patolojilerinin ortadan kaldırılması tedavi etkinliğini yükseltmektedir.
" } ] }