{ "title": "Bebeklerde İdrar Yapamama", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/bebeklerde-idrar-yapamama.jpg", "date": "20.01.2024 11:05:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde idrar yapamama, gibi bir sorun bulunuyorsa, bebeklerin mutlaka böbrek reflüsü bakımında değerlendirilmesi gerekir. Bu ihmal edilirse böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Böbreklerdeki idrar reflüsü bebeklerde en fazla görülen ürolojik sorunlardır. Bu idrar kesesinde toplanan idrarın tersine yani böbreklere akmasıyla oluşur. Bu durum böbreklerde yüksek basınca neden olduğu gibi, kirli idrarla temas etmesi yüzünden ileri aşamada böbrek hasarına yol açabilir. Bu sorunun temelinde idrar kanalının idrar kesesine açılan noktasındaki genetik bozukluk ya da idrar kesesinin dışa açılan noktasındaki anatomik darlığın idrar kesesinde yüksek basınca neden olması yatabilir. Bu böbreklere idrar kaçağı olmasına yol açabilir.

Bebeklerde %1-2 oranında böbrek reflüsü görülmektedir. Ancak böbrek iltihabı olanların %25-40 kadarında böbrek reflüsü vardır. Doğumdan önce belirlenen böbrek şişliklerinde %17-37 oranında reflü bulunmaktadır. Bu yüzden ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş olan her bebeğin reflü bakımından incelenmesi gerekir. Böbrek reflüsünün genetik olarak görüldüğü belirlenmiştir. Kardeşinde olursa çocukta %30 oranında, anne ve babasında olduğunda %70 oranında böbrek reflüsü görülme sıklığı olduğu tespit edilmiştir. Böbrek reflüsü tedavi edilmediğinde, çocuklu çağı yüksek tansiyon sorununa neden olur. Bu nedenle bebeklerde idrar yapamama sorunu önemsenmelidir.

Bebeklerde idrar yapamama sorunu ve böbrek reflüsü nasıl teşhis edilir?

Rahatsızlığın tedavisinde antibiyotik baskılama tedavisi ya da cerrahi olarak böbreğin enfekte olan idrara karşı korumak ve böbrekteki kalıcı hasarın önlenmesi hedeflenir. Fakat bunun belirlenmesi amacıyla reflünün derecesi tespit edilmeli ve böbrek fonksiyonları değerlendirilmelidir. Bunun için tanıda en fazla kullanılan yöntem işeme sistoüretgrafisi yapılması gelir. Bu idrar kesesinin radyoopak bir sıvıyla doldurulması ve röntgen ışını ile kaçağın ortaya çıkarılma işlemidir. Fakat bebeklerin röntgen ışınına maruz kalmaması amacıyla radyonüklit sistografi yapılabilir. Bu yöntemde idrar kesesi düşük radyoaktif maddeyle doldurulmakta, kamera ile böbrekteki kaçak tespit edilmeye çalışılır. Fakat bu yöntemde kanallarla ilgili sınırlı bilgi edinilmektedir. Bu tetkik yöntemleriyle böbrekteki kaçak birden beşe kadar sınıflandırılır. Böbrekte hasarın tespiti için genellikle DMSA böbrek sintigrafisi kullanılır. Bu tetkiklerin yanında bebeklerde idrar yapamama ya da tutamama gibi sorunlar olanlara idrar kesesinin değerlendirildiği ürodinami tetkiki yapılır. Bu şekilde belirlenen idrar yapamama sorunu tedavi edilirse, reflünün de iyileşmesi sağlanabilir.

Böbrek reflüsü tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide erken teşhis yapılması ve hastanın yakın takibi önemlidir. Bu böbrek dokusunun korunmasını sağlar. Bebeğin büyümesiyle birlikte reflü de iyileşme gösterebileceğinden, belli bir yaşa kadar bebeklerin fazla su içmelerini teşvik etmek, idrar kesesinin tam olarak boşalmasını sağlamak, antibiyotiği düşük dozda kullanarak enfeksiyonların önlenmesi ve bu sayede bebeklerin takibinin sağlanması gerekir. Özellikle erkek bebekler sünnet edilerek enfeksiyondan daha kolay korunabilir. Bebeklerde idrar yapamama sorununun bu derece ciddi sonuçlara yol açmaması için zamanında müdahale edilmesi, böbrek reflüsü tanısının erken dönemde yapılması ve bebeğin yakın takip altında olması gerekir. Bu sayede bebekler böbrekten kaynaklanan yüksek tansiyon ve böbrek reflüsü rahatsızlığından korunabilir.
" } ] }