{ "title": "Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Antibiyotik", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Bebeklerde-Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-Antibiyotik-99.gif", "date": "19.01.2024 16:24:06", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik, idrar yolu enfeksiyonunun başlıca sebebi, idrar yolunda bulunan bakteriyel fonksiyonların açık olmasıdır. Yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonu bebeklere oranla daha sık görülür. Ama bebeklerde de idrar yolu enfeksiyonu zaman zaman rastlanmaktadır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

İdrar yolu, idrarı böbrekten mesane çıkışına taşımaya yarayan idrar kanallarını, Vücutta mesanede dolu olan idrarın, vücudun dışarı atılmasına yarayan, kanalın tümünü kapsamaktadır. Eğer bu kanalda bakteriler üredi ise idrar yolunda enfeksiyonun başladığını anlayabiliriz. Enfeksiyon kapmış olabilir bebekler ve iltihaplanmalar görülebilir. Bakteriler birçok yolla idrara bulaşabilir. En çok da kan yoluyla ve rektumdan idrara geçtiği görülmektedir. Kızlarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme olasılığı, erkeklerde görülme olasılığından daha fazladır. Kızlarda bu oran %9 iken, erkeklerde görülen oran %3 civarındadır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Genelde tedavisi kolay olarak bilinen idrar yolu enfeksiyonu, bebeklerde görüldüğünde kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Kalıcı böbrek hasarları ve daha da kötüsü böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir. 2 yaşın altındaki bir bebek idrar yolu enfeksiyonuna yakalandıysa, kalıcı bir hasarla karşılaşmak, olgun bir insana oranla daha yüksektir. O yüzden idrar yolu enfeksiyonu olduğunu anladığınız an, doktora başvurmanız en doğru olanı olacaktır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bebeğiniz idrarını yaparken ağlıyorsa, bir problem var demektir. Söyleyemediği için idrar yaparken muhtemelen yanma hissi de oluyordur. Bu belirtinin ardında ateş yükselebilir. Ansızın yükselen ateşi anlayamazsınız bile. Neden olmadan yükseldiği sanılsa da idrar yolu enfeksiyonundan dolayı olduğu, doktora gidince anlaşılır. İdrarın kokulu olması muhtemeldir. Bulanık koyu renkli ve kanlı idrar gelebilir. Bebek konuşamadığından dolayı derdini anlatamaz ve huzursuzdur. Aslında yanma ve acıma duygusu o anda çok gelişmiştir ve huzursuzluğu bu yüzdendir. Kusma, yemek yemeyi reddetme ve ishal de görülen diğer belirtiler arasındadır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi nasıl yapılır?

Alt idrar yolları enfeksiyonu yaşıyorsa üç günlük bir antibiyotik kullanımından sonra düzelme yaşanır. Eğer bebek üst idrar yolu enfeksiyonu geçirmekte ise de antibiyotik kullanımı on güne kadar çıkarılabilmektedir. Bebeğin yaşına göre sıvı antibiyotikler önerilir. Bebeğin durumunda düzelme görülmesi ilk 24 saat ile 48 saat arasında iyiye gitmeye başlar. Tedavinin yarım kesilmesi önerilmez. Hastalık tekrarlama olasılığı yüksektir. Tedavi tamamlanmalıdır ki idrar yolundaki bütün bakteriler temizlensin. Bebeklerde görülen tedavilerin boyutuna göre hastanede yatmak da faydalı olabilir. Su kaybını önlemek amaçlı verilen serumlar, hastane gözetiminde alınan antibiyotikler bebeğin bir an önce toparlanmasını sağlar.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunda verilen antibiyotikler

5 yaşın altındaki bebeklerde alınabilecek antibiyotikler, trimetoprim, sulfametoksazol, nitrofurantoin olabilir. Parenteral tedavide ise seftriakson, amikasin, tobramisin, gentamisin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların kullanım süresi 10 güne tamamlanmalıdır. Oral tedavide ise sefaklor, sefadroksil, sefuroksim, sefiksim gibi ilaçlar 10 gün süreli olarak kullanılıp tedavi tamamlanmalıdır. Doktorunuza başvurmadan bu ilaçların alınması tehlikeli olabilir. Bebeğin ayına, yaşına, boy kilosuna göre antibiyotik kullanımını doktorun belirlemesi en doğrusudur. Bebeklerde alerjik sorunlar oluşabileceğinden, verilen ilacın doktor kontrolünde verilmesi daha iyi olur.
" } ] }