{ "title": "Çocuklarda İdrar Yanması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/cocuklarda-idrar-yanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 00:33:16", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Çocuklarda idrar yanması, Çocuklarda idrar yanma şikâyeti en çok kız çocuklarında görülüyor. Mesane iltihabı anlamına geliyor. Çocuklarda enfeksiyon ve iltihap olmaması ve bu hastalığa yakalanmaması için tuvalet temizliğine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuklarınıza tuvalet temizliğini öğretmeniz gerekiyor. Çocuklar idrarını tutmasıyla da idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorlar. Bu yüzden 2 saatte bir tuvalete gitmeleri gerekiyor ve idrarlarını tutmamaları gerekiyor. Sonra daha tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Sistit görülebiliyor. Yani sistit kız çocuklarında erkek çocuklarından daha çok görülen bir hastalıktır. Mesanenin altında idrarın dışarıya çıkmasını sağlayan üretra denilen bir bölüm olduğudur. Üretranın boyu kız çocuklarında kısa olduğu için dışarıdan mikrobun mesaneye daha kolay ulaşıyor. Yani bu nedenle sistit kızlarda erkeklere göre daha çok görülüyor. Çocuklarda idrar yaparken yanma ve acıma görülüyor. Çocuklarda gündüz çiş kaçırma oluyor, tuvalete yetişememe oluyor ve sık idrara çıkma sistitin en önemli belirtileridir. Bu belirtileri olan çocukta ateş de görülürse böbrek tehlikede demek oluyor. Çocuklarda sistit böbrek yetmezliğine bile neden oluyor. Basit bir iltihap gibi düşünsek de bazı durumlarda çok ciddi böbrek hastalıkları olabiliyor. Çocuklarda idrar yanmasıyla başlıyor. Yüksek ateş ve bazen idrar yolu iltihabı ve yüksek ateşli çocuklarda çiş kaçırma, idrar yaparken yanma şikâyeti olmadan da böbrek iltihabı olabiliyor. Kızlarda idrar yolu enfeksiyonunun hiçbir şikâyeti olmadan okul taramalarında da ortaya çıkabiliyor. Türkiye'de çocuk çağında kronik böbrek yetmezliği sebebiyle diyaliz hastası en sık görülen böbrek iltihabı olarak ortaya çıkar. Şikâyetleri olan çocuk nefroloğu tarafından yapısal bozukluk var mı, idrarın böbreğe doğru geriye kaçışı var mı, böbreğinde kist var mı, böbreğinde taş var mı diye incelenmesi gerekiyor.

Okul öncesi çocuklarda: Ateş, karın ağrısı, kusma, ishal, kabızlık, kötü kokulu idrar görülüyor.

Okul dönemi çocuklarda: İdrar yaparken yanma, ağlama, sık idrara gitme, idrar yapmada güçlülük, idrarı kontrol etmeyi öğrenmiş çocuklarda yeniden altına kaçırma, gece işemeleri, ateş, kabızlık ve idrarda kan görülüyor. Bu durum çocuklarda böbrekler iltihaplandıysa yüksek ateş ve titreme görülüyor.

Ergenlik döneminde: İdrar yaparken yanma, sık idrar yapma, alt karında hassasiyet, ağrı, bel ve boşluk ağrısı, ateş, koyu kötü kokulu idrar yapma, idrarın kanlı olması bu hastalık tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile anlaşılıyor. İdrar yollarında patoloji (Taş, mesanede toplanan idrarın böbreklere doğru yukarı kaçması) tedavi gerektiriyor. İdrar yolu enfeksiyonları zamanında ve uygun olarak tedavi edilmezse kronik hale gelebilir. İlerlerse böbrek iltihabı, yüksek tansiyon ve böbrek yetersizliğine yol açar. İdrar yolu enfeksiyonu idrar yanmasıyla başlayıp karın ağrısının eşlik ettiği görülür. Bebeklerde gaz sancısıyla karıştırmamak gerekir. Büyük çocuklarda halk arasında yanlış inanışla ayak üşüdü, midesi bozuldu, midesini üşüttü gibi basit nedenlerle birleştirilip ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler verilerek geçiştirilebilir. İdrar yolu iltihabı tedavi edilmese de bir süre sonra bulguları geriler. Bu nedenle çok kolay tekrarlayan enfeksiyonları atlayabilirsiniz. Çocukta tekrarlayan karın ağrıları, sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, sızlama şikâyeti ve idrar kaçırma problemi varsa mutlaka idrar tahlili ve kültürünü gözetiminde yapıp kontrol etmek gerekir. Çocukların yeterli su içmesi ve idrarın bol olması ve idrar kesesinden daha çabuk boşalmasını sağladığından bu önemlidir.

Bu konuda alt temizliği çok önemlidir. Bebeklerinizin altını temizlerken önden arkaya olmalı, sık sık bezini değiştirin ve dışkının genital organa bulaşmamasına dikkat edin.
" } ] }