{ "title": "Doğum Sonrası İdrar Kaçırma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/dogum-sonrasi-idrar-kacirma.jpg", "date": "21.01.2024 16:42:58", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Doğum sonrası idrar kaçırma, İdrar kaçırma kadınlarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Özellikle menopoz dönemine giren bayanlar, sık doğum yapan bayanlarda daha fazla idrar kaçırma problemi görülmektedir. Doğum sonrası kadınlarda sık görülebilen bu rahatsızlık, hiç doğum yapmamış kadınlara göre üç kat daha fazladır. Doğum yapma sayısı ne kadar çok artarsa bu durumun görülme olasılığı da artmaktadır.

Her doğum yapan kadında, doğum sonrasında idrar kaçırma sorunu gözükmez. İdrar torbasını çevreleyen ve idrar torbasını kasıp gevşeten pelvis tabanı kasları adı verilen kaslar bulunmaktadır. İşte doğum esnasında bebek aşağı doğum kanalına doğru ilerlerken bu kasların bazı nedenlerle kasılmasına ve sağlamlığını zayıflamasına neden olabilir. Doğum esnasında zarar gören bu kaslar, doğum sonrasında da yaptığınız her hareketten dolayı, örneğin; gülmek, hapşırmak, aksırmak, öksürmek ve hatta yürüme, oturma gibi olağan hareketlerde idrar sızması veya kaçırması olabilir. Her doğumda bu kasların zarar göreceği gibi bir durum yoktur, ancak sağlamlığı giderilen zayıf olan bu kaslar zarar gördüğünde idrar tutamama ya da idrar kaçırma sorunu görülür. Zaten kadınlarda daha çok görülmesinin sebebi bu kasların zayıf olmasından kaynaklanır. Yaş ilerlemesi, sık doğum yapma bu kasların tahrip olmasına neden olmaktadır. Erkeklerde bu kaslar daha sağlam olduğu için, erkeklerde idrar kaçırma az görülür. Kadınların bu kaslar daha zayıftır. Bunu engellemek için doğum sonrasında pelvis tabanı kas eğitimi yapılarak kendiniz sorunu çözebilirsiniz.

Doğum sonrasında idrar kaçırma problemi kendi kendiliğinden geçmez tedavi edilmesi gerekir. Doğum sonrasında olan idrar kaçırmalarını engellemek için pelvis tabanı kaslarınızı eğiterek kasların eski gücüne kavuşmaları ve böylece doğum sonrasında idrar kaçırmaları engellemiş oluruz. İdrar torbası pelvis tabanı kaslarıyla çevrilidir. İdrar torbası böbreklerden gelen idrarla yavaş bir şekilde dolmaktadır. Yetişkin bir insanda ortalama 400 ml kadar idrar dolabilir. İdrar yolları pelvis tabanı kaslarıyla kapalı şekilde tutulur. İdrar torbası dolduğunda ve siz tuvalet ihtiyacı duyduğunuzda, tuvalete oturduğunuz an bu kaslar açılır ve idrar torbası boşalmaya başlanır. İdrar torbası tekrar bu döngü içerisinde işlemeye devam eder. İşte zarar gören pelvis tabanı kasları, idrar torbası dolduğunda tuvalet ihtiyacı gelmeden kaslar açılmaya başlanır ve idrar sızıntı yapar ve buna idrar kaçırma denmektedir.

Doğum sonrasında pelvis tabanı kasların zarar gördüğünde, bir şey kaldırdığınızda, öksürdüğünüzde, güldüğünüzde veya hapşırdığınızda idrar ve gaz tutma kontrolü elinizden alınır ve istemsiz şekilde idrar kaçırmalar görülmektedir. Böyle anlarda size idrar torbanız, dolu olmadığı hallerde bile tuvalet ihtiyacı gelmektedir. Yine aynı şekilde kaslar zayıf olduğunda idrar torbanızda, peivis tabanı organında ve bağırsakta sarkmalar yaşanabilir. Böyle durumlarda müdahale olmazsa sarkmalar daha çok yaşanabilir.

Doğum sonrası idrar kaçırmalarını önlemek için bazı dikkat etmemiz gereken püf noktaları vardır. Öncelikle doğumdan sonra bir doktora başvurarak pelvis tabanı kas eğitimi alarak uygulamalısınız. İdrar torbasını sağlam tutan davranışları alışkanlık hale getirmeniz gerekir. Örneğin uzun süre tuvalet ihtiyacımızı tutmamak buna örnektir. Bol meyve sebze bu durumlarda iyi gelecektir. Günlük en az 7-9 bardak su içmeniz gerekmektedir. Tuvalet ihtiyacı olduğunda fazla bekletmeden gidin ve idrar torbasının boşaldığından tamamen emin olduğunuzda tuvaletten kalkın. Tuvalette oturma şekliniz de önemlidir. Uzmanlar tarafından önerilen oturma şekli kolun dirsekle bilek arasındaki yeri kalçalarınıza koyarak, ayaklarınızın tuvalete yakın tutma şeklidir.
" } ] }