{ "title": "Doğumdan Sonra İdrar Kaçırma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Dogumdan-Sonra-Idrar-Kacirma-31.jpg", "date": "19.01.2024 14:47:44", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Doğumdan sonra idrar kaçırma, Doğum yapan birçok kadının şikâyetidir idrar kaçırma genellikle normal doğumun ardından bu tür şikâyetler sıkça görülmektedir. Normal doğum diyoruz. Çünkü ıkınma ile idrar kesesinde sarkmalar ortaya çıkabiliyor. Fakat sezaryen ile yapılan doğumlardan sonra da normal doğum kadar olmasa da idrar kaçırma şikâyeti ile karşılaşa biliniyor. Annenin hamilelik sürecinde beslenmesi ve genetik yapısı ile alakalı olabileceği gibi doğumun zorluğu ile de ilgili bir durumdur doğum sonrası idrar kaçırma. Aslında çözümü olmayan bir sorun değildir. Gerek cerrahi operasyonla gerekse doğru beslenme ve düzenli egzersizle bu sorundan kurtula bilinir.

Doğum sonra idrar kaçırma neden olur? Genelde normal doğum sonrası sıkla görülen bu rahatsızlığın sebebini fazla ıkınma ve zorlanmaya bağlı idrar kesesindeki sarkmaya bağlansa da tek nedeni bu değildir. Hamilelikte annenin yediği birçok besinin vitaminlerinden bebek yararlanmaktadır. Buda annenin yeterince vitamin alamadığından kaslarının zayıflamasına neden olmaktadır. Buda idrar kesesinin sarkmasına ve bu nedenle doğum sonrası sık sık idrar kaçırmaya yol açmaktadır. Doğum sırasında sprinal veya epidural anestezi uygulanan bayanlarda doğumdan sonraki bir hafta veya on gün süre ile idrar kaçırma veya idrar sızıntısını hissetmeme gibi problemler görülebiliyor. Bunların yanı sıra doğum sonrası aşırı kafein veya asitli içeceklerin tüketimi de mesanede zayıflığa ve idrar kaçırmaya neden olmaktadır. Ayrıca doğumdan sonra aşırı stres ve üşütme gibi birtakım rahatsızlıklar idrar kesesinin bağlı bulunduğu kasların zayıf düşmesi nedeni ile kesede sarkma ve buna balı olarak doğum sonrası idrar kaçırma görülmektedir.

Doğum sonra idrar kaçırma nasıl tedavi edilebilir? İlk olarak Doğumdan sonra kesinlikle stresten uzak durulmalıdır. Ardından kafein ve gazlı içecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Daha sonra mutlaka her gün mesaneyi ve rahim kaslarını kuvvetlendiren birtakım egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizleri kimse kafasına estiği gibi değil mutlak bir doktor veya uzaman tavsiyesi üzerine yapmak gerekir. Kegel egzersiz denilen bu egzersizler en az üç ay boyunca yapılmalıdır. Ayrıca doğru ve sağlıklı beslenmeye üşütmemeye dikkat etmek gerekir. Doğum sonrası idrar kaçırma tedavisi bütün bu yöntemler denenmiş fakat sonuç alınmamış ise mutlak bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra doktor küçük bir cerrahi işlem ile sarkmış olan idrar kesesini tedavi edebilir.
" } ] }