{ "title": "Erkek Bebeklerde İdrardan Kan Gelmesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Erkek-Bebeklerde-Idrardan-Kan-Gelmesi-43.jpg", "date": "23.01.2024 06:56:43", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Erkek bebeklerde idrardan kan gelmesi, bebeklerinin bezlerinde kan gören anne ve babaların gördüklerinin kan olduğundan emin olmaları gerekmektedir. Çünkü pek çok yenidoğan erkek bebeklerde gözlemlenen kırmızı lekeler kan olmayabilir. Örneğin; bebeğinizin vücudu su kaybettiyse, anne sütüyle yeteri kadar su alamadıysa vücut böbreklerden yeteri kadar suyu dışarı atamaz. Böyle bir durumda böbreklerde bulunan kristaller erkek bebeğin idrarı ile dışarı çıkarak hava ile temas edip bebeğin bezinde kırmızıya yakın koyu turuncu lekeler bırakabilir. İdrar, vücuda alınan bütün maddelerin atıklarının toplandığı bir vücut salgısı olduğundan içerisinde birbirinden farklı onlarca bileşen içermektedir. Bu maddeler bebeğinizi rahatsız etmemesi için bebek bezleri tarafından süzülmektedir. Süzüldükten sonra kalan bu tortular bez yüzeyinde kalarak biz anneleri büyük bir yanılgıya düşürüp erkek bebeklerde kanda idrar gibi algılanmaktadır. Bu gibi durumlarda şüphe duyuluyorsa bez ile en yakın doktora başvurarak gereken yapılmalıdır.

Aileler çocukları konusunda genellikle titiz davranmaktadırlar. Ufacık rahatsızlıklar bile özellikle biz anneleri endişeye düşürmek için yeterlidir. Kimi zaman ise paniğe kapılmakta haklı çıkabiliyoruz. Erkek bebeklerde idrarda kan gelmesi de bunlardan bir tanesidir. Diğer bir adıyla hematüre denilen bu hastalık bebeklik ve çocukluk çağında sık rastlanılan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. İdrarda kan görülmesi çok ciddi hastalıkların habercisi olabildiği gibi çoğu zamanda ise zararsızdır. İdrarda kan görülmesi altında yatan sebebe göre çoğunlukla tedavisi mümkündür. İdrarda kan iki şekilde görülebilir;
Erkek Bebeklerde idrardan kan gelme sebepleri nelerdir?

Tansiyon: Bazı üst solunum yolu ve enfeksiyon olmuş cilt sonrasında böbrek dokusunda yangı oluşarak çocuklarda hematüre görülebilir. Bu durum çocuklarda geçici olarak tansiyon yükselmesine sebebiyet vererek idrarda protein görülmesi, kan görülmesi veya ödem görülmesine yol açabilir. Çoğu zaman kendiliğinden normale dönene bu rahatsızlıkta bazı çocuklarda ilaç tedavisi de gerekebilir.

İlaçlar idrarı boyarsa: Bazı ilaçlarda bulunan gıda boyaları veya pancar gibi sebzeler idrar rengini değiştirerek idrardan kan geldiği düşüncesi oluşturabilir. Ancak mikroskop ile yapılan bir inceleme ile kan olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Böbrek sorunları: İdrarda kan görüldüğü düşünülen bir çocukta detaylı bir öykü ve fiziki muayene sonucunda idrarında mikroskobik incelenmesi ve idrar kültürü ile kan tetkikleri sonucu kesin bir kanıya varılır. Çocuğun durumuna göre gerekirse ultrason, MRI, tomografi gibi tetkikler de istenebilir. Bunların sonucuna göre bir anormallik yok ise ve böbrek fonksiyon test sonuçları da iyi ise kanda idrar görülmesi korkutucu bir durum değildir. Ancak çocuk yine de birkaç ay takip altında tutularak, idrarda kan görülmesinin devam etmesi durumunda ve idrarda protein görülmesi, tansiyon yüksekliği gibi durumlarda nefritten şüphelenilmelidir. Nefrit, birçok neden ile böbrek yapısındaki bozukluğun genel adıdır. Eğer ki çocuk böyle bir şüphe ile karşı karşıya ise böbrekten alınan bir doku parçasıyla yapılan biyopsinin mikroskopla incelenmesi sonucu kesin bir tanı konularak uygun tedavi yapılır.

" } ] }