{ "title": "Erkeklerde İdrar Tutamama", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Erkeklerde-Idrar-Tutamama-82.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:48", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Erkeklerde idrar tutamama: Tıp dilinde ürünler inkontinans olarak bilinen idrar tutamama idrar torbasının kişinin kendi iradesi dışında akması olarak adlandırılır ve birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Tedavisi mümkün olan idrar tutamama genellikle erkeklerde görülen bir problemdir. Her yaş grubunda görülebilen erkeklerde idrar tutamama erkeklerin yaklaşık %20'sini etkilemektedir. Ancak bazı kişiler bu durumu doktora anlatmaktan çekindikleri için tedavi olmaktan kaçınırlar.

Erkeklerde idrar tutamama tipleri ve neden olur?

Stresten kaynaklanan idrar tutamama, bu tip idrar tutamama sorunu hapşırma, öksürme ve gülme gibi durumlarda karın basıncının artması sonucu ortaya çıkar. Stresten kaynaklanan idrar tutamama iyi huylu prostat büyümesi sonrası yapılan prostat ameliyatı sonrasında daha sık görülmektedir.

Dolup taşmak tipi idrar tutamama, bu tip idrar tutamama idrar kesesinde bulunan sinirlerin hasara uğraması sonucunda ortaya çıkar ve bu sorun nedeniyle kişi idrarını hiçbir şekilde hissetmeyerek idrarını tutamaz. Bu tip idrar tutamama problemi prostatın büyümesi, prostat hastalıkları ve şeker hastalığından dolayı kontrolsüz kalmış olan idrar kesesinde bulunan sinirlerin hasara uğraması sonucu ortaya çıkar.

Sıkışma tipi idrar tutamama, bu durum kişinin aniden idrarının sıkışması ile tuvalete yetişmemesi tarzında olan idrar problemidir. İdrar yollarında taş olması, akut idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu tümörleri, bazı kazalardan dolayı idrar kesesinde bulunan sinirlerin işlevlerinin bozulması ve herhangi bir kazadan dolayı hastalarının sinir kontrollerinin aşırı olması ve kronik idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlar sıkışma tipi idrar tutamama soruna neden olur.

Erkeklerde idrar tutamama nasıl teşhis edilir?

Birçok nedenden kaynaklanabilen bu sağlık probleminin teşhisinin doğru konulabilmesi için bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Erkeklerde idrar tutamama probleminin altında yatan nedeni bulmak için üroloji uzmanı tarafından fizik muayene yapılır ve hastanın öyküsü değerlendirilir. Erkeklerde idrar tutamama teşhisinde kişinin geçirdiği bir cerrahi operasyon olup olmadığı hastaya sorulur ve muayene esnasında prostat, kronik idrar yolu enfeksiyonu, hastanın cerrahi operasyon geçirmesi, sinir harabiyetinden kaynaklanan nörolojik bir bozukluk, geçirilen herhangi bir kaza ve yaralanmanın olup olmadığı gibi durumların araştırılması ile kan, idrar testleri ve bazı görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

Erkeklerde idrar tutamama tedavisi nasıl yapılır?

Busağlık probleminin tedavisi, idrar tutamamanın sebebine ve tipine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Erkeklerde stresten kaynaklanan idrar tutamama sorununun tedavisi genellikle iyi veya kötü huylu prostat ameliyatlarından sonra gelişir ve tedavi ile 6 ay gibi bir zamanda iyileşme görülür. Ancak iyileşme görülmeyen durumlarda kişiye 5 saniye kasların gevşetilmesi ile yapılan egzersizler önerilmektedir. Yapılan bu tedavi yöntemi sayesinde hastaların yaklaşık yarısında idrar tutamama problemi ortadan kalkar. Stresten kaynaklanan erkeklerde idrar tutamama problemi aynı zamanda enjeksiyon ve cerrahi olarak da tedavi edilmektedir. Dolup taşma tipi idrar tutamama tedavisinde ilk olarak kişiye idrarının günde 4-5 defa boşaltılması sağlamak için bir sonda takılır. Bu şekilde sonda kullanamayan kişiler ise daimî sonda takılarak tedavi edilebilir. Sıkışma tipi idrar tutamama tedavisinde ise idrar kesesini rahatlatıcı tedavi yöntemleri ile ilaç tedavisi, ilaç tedavisine cevap vermeyen kişilere ise idrar kesesi içine 6-9 ay aralıklar ile tekrarlanan botoks enjeksiyonu uygulanır ve bu şekilde kasılmalar engellenmiş olur.
" } ] }