{ "title": "Gebelikte İdrar Kokusu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/gebelikte-idrar-kokusu.jpg", "date": "21.01.2024 03:09:12", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Gebelikte idrar kokusu çok sık rastlanan problemlerdendir. Bu problem kişilerde herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığı şüphesi de uyandırmaktadır. Su kaybı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenler bu duruma sebep olabilir. Gebelikte idrar kokusunun neden kaynaklandığını anlamak, daha ciddi problemler doğmasına engel olur. İdrar sayesinde vücuttaki fazla miktarda olan su ve vücuttaki toksinler dışarı atılmaktadır. İdrar şeffaf renkli ve mikropsuzdur. İdrar mikropsuz olduğundan dolayı normal şartlarda kokusuz olmaktadır. Fakat kimi zaman bazı hastalıkların sonucu olarak idrarda renk ve koku değişimi görülür. İdrar rengi, hastalık habercisi niteliğinde değerlendirilmelidir. Glikozun vücutta tam olarak işlenmemesi sonucunda vücutta fazla miktarda beliren glikoz, idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Dışarı atılan glikozla beraber idrarda tatlı bir koku oluşum göstermektedir. Gebelikte idrardaki bu koku diyabet hastalığının işaretçi olarak görülür. Diyabet dışında enfeksiyon rahatsızların sonucu olarak da gebelikte idrarda koku değişiklikleri meydana gelebilir. Enfeksiyon rahatsızlıklarından kaynaklı olarak idrarda ağır ve kötü bir koku oluşum gösterebilir. İdrardaki bu koku genel olarak fark edilebilir düzeyde olmaktadır. İdrarın normalde kokusuz olması beklenmektedir. Fakat idrarda herhangi bir koku olduğunda, bu durum ciddi hastalıkların habercisi olduğundan, kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an önce doktora başvurulması gerekmektedir.

Gebelikte idrar kokusu oluşturan genel nedenler aşağıda belirtilmektedir. Bu nedenler hakkında bilgi sahibi olmak, daha ciddi problemler belirti göstermeden önce sıkıntının ne olduğunu anlamakta yardımcı olur. Vücudun susuz kalmasından dolayı gebelikte idrar kokusu meydana gelebilir. İdrarda kötü kokunun en yaygın olan nedeni vücudun susuz kalmasıdır. Çok yoğun olan idrar, içerisinde bulundurduğu atık miktarının fazla olmasından dolayı çok ağır koku oluşturabilir. İdrarda baskın olan koku amonyak kokusudur. Vücudun susuz kalmasından dolayı idrar kokusu oluşmasının tedavisi ise; bol su tüketmek bu problem için en basit çözüm yoludur. İdrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olarak gebelikte idrar kokusu oluşumu görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu kötü kokulu idrarın en yaygın problemlerinden olmaktadır. Bakteriler idrar yoluna girerek çoğalır ve gelişebilirler. Bunun sonucunda ise rahatsızlık ve idrarda koku meydana gelir. İdrarda yanma, sürekli olarak idrara çıkma, karın ağrısı ya da sırt ağrısı, bulanık idrar, gece terlemeleri ve üşüme gibi diğer belirtilere de sebep olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonundan dolayı gebelikte idrar kokusu oluşmasının tedavisi ise bol miktarda su ve yaban mersini suyu tüketilmesi gerekir. Doktorunuz bakterileri öldürmek amacıyla antibiyotik tedavisi uygulamayı uygun görebilir.

Vajinal iltihaplanma sonucunda meydana gelen bu enfeksiyonlar gebelikte idrarda koku oluşmasına neden olur. Genel nedenleri ise bakteriler, vajinal mayalar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar olmaktadır. Belirtilerinden bazıları kokulu vajinal atıklar meydana getirir, idrar yaparken ağrı, seks sırasında rahatsızlık ve vajinal kaşıntı oluşturmaktadır. Tedavisi ise: Doktorlar belirtileri değerlendirerek tedavi için antibiyotik ya da mantar önleyici ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Reçetesiz satılan kremler de gebelikte idrar kokusu belirtisini yok edebilir. Prostat rahatsızlığı sonucunda gebelikte idrar kokusu görülebilir. Prostat bezleri süngerimsi yapıdadır ve zaman içerisinde büyür. Prostat hastalığı olan gebe bayanlar sıklıkla idrar torbası enfeksiyonu belirtilerini gösterirler. Bazı belirtiler ise idrarda koku, alt karında, kasıkta ya da belde baskı ve rahatsızlık hissi oluşumudur. Tedavisi ise yeterli miktarda su tüketimi ve 10 gün boyunca antibiyotik kullanımı olacaktır. İlaçların kullanımından dolayı gebelikte idrar kokusu belirtisi olabilir. Kullanılmakta olan ilaçlar idrar kokusunu değiştirir. Penisilin gibi küften üretilen antibiyotiklerin mantar ya da maya gibi kokmuş olduğunu fark etmişsinizdir. Kişilerde gebelikte idrar kokusu olduğunda Uzman bir hekime başvurulmalıdır.
" } ] }