{ "title": "Gebelikte İdrarda Kan", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Gebelikte-Idrarda-Kan-11.jpg", "date": "19.01.2024 03:04:37", "author": "Mustafa Güler", "article": [ { "article": "Gebelikte idrarda kan, gebelik döneminde idrarda kan görülmesi durumunda, idrar rengi göz ile fark edilebilecek kadar kırmızı ya da pembe olabileceği gibi bazı durumlarda çok az miktarda kan mevcut olması halinde, rengi normal gözükmesine karşın yalnızca mikroskobik incelemeler sonucunda ya da idrar tahlilinde kan olduğu fark edilir. İdrarda kan olması veya kırmızı kan hücrelerinin idrara karışması durumuna hematüri adı verilmektedir. Anne adaylarında yahut gebe olmayan insanlarda, idrarda hiçbir şekilde kan hücresinin olmaması gerekir. İdrarda kan olması durumu sadece gebelikte geçerlidir. Bir enfeksiyon, böbrek ya da idrar torbasında yer alan taş, travma gibi durumlar kan görülmesine sebep olabilmektedir. Gebe bir anne adayı, idrar renginde pembe ya da kırmızılık fark ettiği zaman, derhal hekime başvurması gerekmektedir. Birtakım ilaçların, dışkı ve idrar renginde değişiklik yaptığı kabul edilmektedir. Bu sebepten dolayı kullanılan ilaçların sebebiyet verebileceği ihtimalide göz ardı edilmemeli ve hekim ile görüşülmelidir.

Gebelikte idrarda kan gelmesinin nedenleri, böbrek havuzu papillomu, böbrek taşları, idrar yollarında tümörün meydana gelmesi, idrar kesesinin iltihaplanması, darlık, yırtılmalar, sık sık taş düşürmek, üretra taşları, üretra intihabı, üretrit, glomerülonefrit, tehlikesiz hematüri, hemolitik anemi, mesane kanseri idrarda kan görülmesine neden olan faktörlerdendir. Bu sayılan hastalığı olan hastaların dışında, gebelik döneminde idrardan kan gelmesi, bazı ilaçların kullanımından dolayı idrarın rengini değiştirebilmektedir. Ancak her ne olursa olsun bu gibi durumlar ihmal edilmeyerek bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Gebelikte kanlı idrarın tedavisi, yapılacak tedavi hematüriye neden olan faktöre göre planlanarak, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Buna neden olan bir enfeksiyon ise anne adayına buna yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Böyle bir durumda anne adayının bol bol su içmesi tavsiye edilmektedir. Taş ya da başka bir sebepten dolayı idrarda kan görülmesi durumunda da onlara yönelik ameliyat ya da ilaç tedavisi planlanmaktadır. Bu durumda üroloji uzmanlarına görüş alışverişi gerekmektedir.
" } ] }