{ "title": "Gebelikte Sık İdrara Çıkma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/gebelikte-sik-idrara-cikma.jpg", "date": "19.01.2024 16:24:33", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Gebelikte sık idrara çıkma şikâyeti (Pollaküri denir bunun için) gebe olmamış insanlarda idrar yolu enfeksiyonu ya da diyabet benzeri bir sağlık sorunu meydana geldiğini düşündürür fakat hamilelerde bu şikâyet genellikle normal görülür. Gebelikte bilhassa önce 3 ayda ve nihai 3 ayda rahmin idrar torbasına bası yapması sebebiyle sık idrara çıkma şikâyeti çok fazla yaygın görülür. İdrar yaparken yanma, ateş, tipik vaziyette bozulma, çok halsizlik benzeri belirtiler yoksa rahmin basısına ilişkili normal bir durum genel olarak değerlendirilir, şayet bu berbat belirtiler varsa idrar yolu enfeksiyonu, sistit benzeri bir patolojiden şüphelenilir.

İdrar yolu enfeksiyonu varsa bunu araştırmaya karşı idrar ve bazen kan tahlileri yapılır gereken görülürse antibiyotik rehabilitasyonu verilir. Rastgele bir enfeksiyon kuşkusu yoksa gebelik sırasında rahmin medyanına ilişkili sık idrara çıkma meydana geldiği düşünülüyorsa bunun için karşı rastgele bir ilaç rehabilitasyonu verilmez, bunu düzeltecek bir ilaç rehabilitasyonu bulunmaz. Hamilelikte bedende sıvı/akışkan ve kan miktarında yükseliş olması ve böbrek fonksiyonlarının, idrar imalatının artışı da sık idrara çıkılacağına neden olur. Sık idrara çıkılacağına bazen idrar kaçırma şikâyeti de eşlik edebilir. Gebelik de idrar kaçırma şikâyeti amaçlı ilaç ya da operasyon rehabilitasyonu verilemez fakat kegel egzersizleri inşa etmek düzelmesine destekçi olabilmektedir. Hamileliğin 4, 5, 6. Aylarında rahim (Döl yatağı) üst karına gerçek yükseldiği amaçlı idrar torbasına (Mesaneye) yaptığı bası azalır ve bu yakıntılarda hafifleme olur. Nihai aylarda bir daha bası artar ve yakıntılar artar. Gebelikte sık idrara çıkma hamileliğin en yaygın erken belirtilerinden birisidir. 6 haftalıktan bu yana hamileliğin önce 3 aylık dönemine denli sık idrara çıkma sürdürür. Sık idrara çıkma hamileliğin nihai 3 aylık çağında de olur. Gebelikte sıkça idrara çıkmanın en basit nedeni meydana gelen hormonsal değişikliklerdir. Hormonsal değişmeler böbreklere daha çabuk bir olarak kan akışına neden olur. Bu da idrar torbasının daha sık dolmasına neden olur.

Sık idrara çıkmayı azaltmak amaçlı ne yapılabilir?

Kahve, çay ve alkol/içki benzeri içeceklerden kaçınmak gereklidir. Bu içecekler kuvvetli idrar söktürücü bir tesir yapabilmektedir. İdrar torbasının tamamı ile boşalmasını sağlamak gereklidir. Bunun amaçlı de idrar yaparken öne gerçek eğilmek idrar torbasının tamamı ile boşalmasına destekçi olur. Sık idrara çıkmamak amaçlı sıvı/akışkan alımını azaltmak uyumlu değildir. Bu vücudun sıvı/akışkan miktarını azaltarak sıvı/akışkan yetersizliğine neden olur. Yeniden bol su ve diğer sıhhatli sıvılardan içmeye devam etmelidir. Ama gece yatmadan öncesinde edinilen sıvılar azaltılabilir ya da sıvı/akışkan alımı kesilebilir. Bol sıvı/akışkan alımı zaman içerisinde yapılabilir.

Sık idrara çıkma diğer bir sorunun işareti olabilmektedir mi?

İdrar yaparken şayet acı ve yanma hissediliyorsa doktorunuza görünmek gereklidir. Belki idrar yolu enfeksiyonu da yaşanmış olabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu gebelik sırasında görülebilen en yaygın bakteriyel zararlı virüslerden birisidir. Şayet idrar yolu enfeksiyonu varsa kesinlikle rehabilitasyonu gereklidir. Tersi takdirde böbrek enfeksiyonuna ve erken doğuma sebep olabilir.

İdrar kaçırmaya karşın ne yapmalı?

Kimi vakit hamile bayanlar gülme, hapşırma, zor kaldırma, egzersiz inşa etme benzeri vaziyetlerde bir miktar idrar kaçırabilirler. Bu fazladan fazla hamileliğin nihai 3 aylık çağında olur. Bunu önlemek amaçlı idrarı çok fazla sık sık bekletmemek ve idrar torbasının tam dolmasını beklememek gereklidir. Şayet idrar inşa etme talebi varsa gereksinim anında giderilmelidir. Kegel egzersizleri de pelvik zemini adalelerinin kuvvetlenmesine destekçi olur.
" } ] }