{ "title": "Gece Sık İdrara Çıkma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/gece-sik-idrara-cikma.jpg", "date": "19.01.2024 04:36:06", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Gece sık idrara çıkma, Gece sık sık idrara çıkma orta yaş üzerinde erkeklerde en sık görülen şikâyetler arasında sık tuvalete gitme durumu iyi huylu prostat olabiliyor. Gece sık sık idrara çıkma sadece prostat büyümesi değil, mesane ve alt idrar yolu hastalıklarının belirtileri olabiliyor. Prostat büyümesi ile benzerbelitiler veren bu hastalıklar hemen doktora gitmek gerekiyor ve geç kalındığında mesane kanseri gibi tehlikeli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bunların yaşanmaması için bu şikâyetleriniz varsa hemen vakit kaybetmeden doktora hemen gitmeniz gerekiyor. Daha çok orta yaş erkeklerde, 40 yaşın üstündeki erkeklerde görülüyor. Bu şikâyetler, insanların yaşam kalitesini oldukça azaltıyor. Bu şikâyetleri olan hastalar utanma nedeni ile doktora gitmeyi erteliyolar. Bu çok yanlıştır ve hastalığın ilerlemesine neden oluyor. İdrar yakınması olan erkeklerin büyük bir kısmı mecbur kalmadıkça doktora gitmiyorlar. İdrarla ilgili şikâyetler 3 guruba ayrılıyor. Bunlardan ilk olarak; idrar torbasının depolama işlevinin bozulması ile oluyor. İdrara çıkma sıklığında artma, sıkışma hissi ve idrar tutumama problemi oluyor. İkinci olarak idrara çıkma sırasında ortaya çıkan; idrarı başlatmada zorlanma, idrar akım hızında yavaşlama, çatallı işeme veya kesik kasik işeme şikâyetleri görülüyor. Üçüncüsü ile idrara çıktıktan sonra görülen; idrar sonrası rahatlayamama, artık idrar hissi ve damlatma sorunları oluyor. Bunlardan başka idrarda kan gorülmesi prostat büyümesine bağlı olabiliyor ve birçok hastalığın da belirtisi olabilir.

Geceleri sık idrara çıkma 40 yaşını geçmiş erkeklerde prostat büyümesi ve prostat kanseri korkusu idrarla ilgili tüm şikâyetler prostatla ilgili olmayabilir. Gece sık idrara çıkma mesane ve ondan sonraki alt idrar yolu ile ilgili pek çok hastalık olabilir. İdrarla ilgili şikâyetleri erkekler prostata bağlamamalıdır. Bu şikâyetleri olan hastaların bir ürolağa gittiklerinde muayene ile birkaç basit tetkikler yapılır ve nedeni ortaya çıkar. Böylece hastalık basit tedavilerle iyileştirilir. Geç kalınması durumunda daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Prostat büyümesi ile benzer hastalıkların en çok örülenler arasında; mesane kanseri, aşırı aktif mesane, prostat iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu ve mesanede taşı görülüyor. Ayrıca şeker hastalığı, Parkinson hastalığı ve kalp yetmezliği, bel fıtığı, multipi skleroz ve gece sık idrara çıkma hastalığı oluyor.

\"Aşırı aktif mesane\" olarak bilinen ve genellikle yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Yani sık sık idrar yapma ve idrarda sıkışma hissi ve zaman zaman idrar kaçırma gibi belirtiler olabiliyor. Bu hastalık kadınlarda da görülüyor. Bu hastalarda da idrar torbasında veya bu bölgeye yakın idrar yollarında bulunan taşlar da idrarda rahatsızlık hissi, sık idrar yapma isteği ve idrarda kanama gibi şikâyetler neden olabilir. Bu taşların varlığı basit bir ultrasonografi veya röntgen filmi ile tespit edilir. Gece idrara çıkma şikâyetleri insanlarda uykusuzluk nedeni ile hastalarda dikkat eksikliği ve depresyona kadar giden istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor. Bu hastalığın sebebi basit teşhisle idrara çıkma günlüğü tutarak konulabilir. Sonrası akşam sıvı kısıtlaması ve basit bir ilaç tedavisiyle hastalık ortadan kalkıyor.

Gece sık idrara çıkma sebepleri de bel fıtığı olabilir. Yani bel fıtığı eğer idrar torbasına giden sinirleri sıkıştırıyorsa hastalar çok sık idrara giderler ve idrara çıkmada zorluk çekiyorlar. Bu hastalarda bel fıtığının tedavisi edildiğinde sık idrara çıkma şikâyetleri de düzelecektir. Geceleri iki defa veya daha çok tuvalete çıkmaya doktorlar \"noktüri\" olarak adlandırıyorlar.
" } ] }