{ "title": "Günlük İdrar Miktarı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/gunluk-idrar-miktari.jpg", "date": "19.01.2024 19:10:29", "author": "Ece HanımHarzan", "article": [ { "article": "Günlük idrar miktarı, böbrekler tarafından getirilen ve vücuttan atılması gereken kan zehirlerini yani metabolizma atıklarını taşıyan sıvıdır. Her dakikada kalbin pompaladığı 5 litre kanın 1/4'ü böbreklere gider. Böbreklere gelen bu kanın hacim olarak %1 idrar olarak dışarıya atılır. Normal bir insanın 1 günde çıkardığı idrar yaklaşık olarak 1,5 litredir. Yine normal bir insan günde 6-7 defa idrar yapma gereksinimi duyar. İdrarın %96'sı su ile kaplıdır. Geriye kalan kısım ise organik ve inorganik maddelerdir. Bunlardan en önemlisi protein atığı olan üredir. Proteinlerin vücutta yanmasından dolayı meydana gelen üre, idrarın içinde amonyum karbonat haline geçer ve idrara amonyak kokusu geçer.

Eğer belirli bir rahatsızlığınız varsa, fazla sıvı tüketimi oldu ise idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız 1.5 litre idrarın daha da üstüne çıkar günlük idrar miktarınız. Eğer günlük idrar miktarınız 500 cc değerlerinden çok daha az ise doktorunuza görünmeniz de fayda var demektir. İdrar miktarı az olanlarda böbrek yetmezliği, akciğer rahatsızlığı, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. İdrarın zamanla azalması erkeklerde de kendini gösteriyor. İdrar akımının azlığı prostatın büyümesine, ayakta veya oturarak hastanın idrarının kesik kesik gelmesi, damlalar halinde idrarının gelmesi, tam boşaltamama idrarını yapamaması gibi durumlarda kendini gösteriyor. İdrara sık çıkma nedenleri ise; idrar yolu enfeksiyonları, yatmadan önce yemek yeme kahve içme, idrar tutamama, diyabet, prostat kanseri, böbrek taşları, migren.

Sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma, idrarda kanama olması, idrarın tam yapılmaması sonucu ağrı ve idrar kaçırılması durumunda hemen bir hekime başvurulmalıdır.
" } ] }