{ "title": "Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Hamilelikte-Idrar-Enfeksiyonu-67.jpg", "date": "21.01.2024 02:23:50", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Hamilelikte idrar enfeksiyonu; Gebelik döneminde en çok görülen enfeksiyon grubudur. Kadınların hepsinde mutlaka hayatlarında en az bir kez de olsa idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Bu enfeksiyonları genelde basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi, idrar torbası iltihabı veya böbrek iltihabı gibi ağır olgulara da ilerleyebilir. Özellikle hamilelik dönemlerinde erken doğum, düşük doğum riski ağırlıklı bebek gibi bebeğin etkilenebileceği komplikasyonlara neden olabilir. Tıp alanında yapılan araştırmalarda yeni doğan bebeklerde mental ve motor gelişimi üzerinde olumsuz yönde etkiler meydana getirdiği gözlemlenmiştir.

Hamilelikte idrar enfeksiyonu artar. Bu artışın nedeni hormonal ve mekanik faktörlerin yol açtığı fizyolojik değişimlerden kaynaklanır. Hamileliğin erken dönemleri içerisinde progesteron hormonunun etki etmesiyle, geç dönem dediğimiz dönemde büyüyen rahim oluşan mekanik bağı ile idrar yollarında genişlemeye neden olur. Ayrıca idrar torbasının yetersiz bir şekilde boşaltım yapmasına da neden olur. Bu durumda idrarın bir kısmının içeride kalarak bakteri üretmesi ile idrar yolu enfeksiyonu hamilelik döneminde kendisini gösterir.

Hamilelikte idrar enfeksiyonun belirtileri nelerdir?
Yalnız hamilelikte idrar enfeksiyonu durumlarında bazı hastalarda bu belirtilerin hiç birisi olmadan da bu enfeksiyonun olma riski vardır. O nedenle her hamile kadının jinekoloğunun bu testleri yapıp enfeksiyon riskine bakması gerekir.

Hamilelikte idrar enfeksiyonu teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Belirti olan hastalarda ve olmayan hastalarda 24 saat aralığında iki orta boy idrar örneği alınır. Bu örneklerden alınan ve testleri yapılan idrarda enfeksiyon olup olmadığı veya olabilme olasılığı anlaşılmış olur. İdrar enfeksiyonunun tanısı için idrar testleri yeterlidir. Tedavisi için ise enfeksiyonun kesinleşmesi durumunda hamilelik döneminde olan kadınlara güvenilir antibiyotikler reçete edilir. Ortalama olarak üç ile yedi gün arasında yani bir haftalık bir süreç içinde idrar enfeksiyonunun ilerlemesi %90 oranında azaltılmış olur. Hamilelikte idrar enfeksiyonlarında tedavi için kullanılan antibiyotikler, nitrofurantoin, sefaleksin ve amoksisilin içeren antibiyotikler geilir. Hamilelik döneminde uygulanan tedavinin bitiminde mutlaka her kadına idrar kültürü yeniden yapılmalıdır. Bu kültür gebeliğin her ayında tekrarlanmalıdır. Şikâyet ve enfeksiyonu geçmeyen hastalarda ise uygulanan tedavi idame ettirilmelidir. Ayrıca sürekli iyileşerek tekrarlayan idrar enfeksiyonlarında doğumsal, idrar yolu anomalilerine dikkat edilmelidir.

Hamilelikte idrar enfeksiyonlarından korunmak için; her hamile bayanın günde en az 6-8 bardak arasında sıvı tüketmesi, multi vitaminlerle bağışıklık sistemin güçlendirmesi, mümkün olduğu kadar sık tuvalet yapması ve idrarı tamamen boşaltmaya çalışması, cinsel ilişki öncesinde tuvalet ihtiyacını gidermiş olması, her tuvalet sonrasında genital bölgesinin iyice hijyenik olarak temizlenmesi idrar enfeksiyonlarından korunmak için yapılması gerekenlerdir.

" } ] }