{ "title": "Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/hamilelikte-idrar-yolu-enfeksiyonu.jpg", "date": "21.01.2024 12:41:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, en fazla görülen enfeksiyon grubudur. İdrar yolu enfeksiyonları basit şekilde etkili olabileceği gibi, sistit ve böbrek iltihabı olan pyelonefrit rahatsızlığına kadar yol açarak, erken doğum ve bebeğin düşük ağırlıkta doğmasına kadar etki edecek ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca bu konuda yapılmış çalışmalarda hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu geçirmenin, yeni doğan bebeklerin motor ve mental gelişiminde olumsuz etkilerinin olabileceği belirlenmiştir.

Hamilelikte hormonal etkilerin olması ve mekanik faktörlerle fizyolojik değişimlerin olması yüzünden idrar yolu enfeksiyonu riski yükselmektedir. Hamileliğin erken döneminde progesteron hormonu yüzünden, ilerleyen dönemde rahmin büyümesi ve mekanik baskı yapması yüzünden idrar yollarında belirli bir genişleme olur. İdrar kesesinin yetersiz şekilde boşalması nedeniyle de idrarın kalan kısmının bakteri üremesine yol açması da hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşması için bir etkendir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Sıkça idrara çıkmak, idrar yapma sırasında yanma ve sızlama gibi etkiler olması, ateş, idrarda kan olması, idrar kesesinde ağrı, böğür ağrısı, bulantı ve kusma, geceleri idrara çıkma hissi gibi yakınmalar olursa, mutlaka doktora gidilmelidir. Bazen böyle yakınmalar olmadan da idrar yolu enfeksiyonu geçirilebilir. Bu idrarda belirti vermeyen bakteri varlığı yani asemptomatik bakteriüri olarak tanımlanır. Bunun teşhis edilmesi için idrar kültürü yapılmalıdır. Alınan sonuca göre hastada antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu nedenle bütün gebe kadınlara ilk muayene sırasında idrar kültürü yapılmalıdır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilerek tedavi edilmediği takdirde, böbrek iltihabına kadar gidecek süreç başlayabilir ve bu erken doğumla sonuçlanabilir. Yapılan bir araştırmada idrar yolu enfeksiyonu olan ve antibiyotik kullanmayan annelerin çocuklarında, antibiyotik kullananlara göre %24 oranında, idrar yolu enfeksiyonu olmayan annelerin çocuklarına göre de %35 oranında daha fazla zekâ geriliği tespit edilmiştir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelik döneminde güvenli olan antibiyotikler ile 3-7 gün sürecek tedaviyle, asemptomatik bakteriüri ilerlemesi bile %80-90 oranında azaltılabilir. Hamilelik döneminde en fazla kullanılan antibiyotikler sefleksin, amoksisilin ve nitrofurantoin içeriğinde olanlardır. Tedaviden sonra yeniden idrar kültürü yapılmalı ve buna her ay devam edilmelidir. Yakınmaları geçmeyen, sürekli tekrarlayan hastalar içinde idame tedavisi uygulanmalıdır. Fakat tekrarlayan enfeksiyonların olması halinde, doğumsal idrar yolları anomalileri mutlaka değerlendirilmelidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için ne yapılmalı?

Bu enfeksiyonlardan korunmak için her gün 6-8 bardak sıvı içilmelidir. Fakat şekerli sıvı alımından kaçınılmalıdır. Hamilelikte enfeksiyona daha yatkın olunduğundan, bağışıklık sistemini destekleyecek multivitamin kullanılmalı ve vücut direnci arttırılmalıdır. Sıkça tuvalete gidilmeli, idrar tam olarak boşaltılmalı ve idrar tutulmamalıdır. Cinsel ilişkiden önce ve sonra tuvalete gitmeye özen gösterilmeli, enfeksiyon bulunuyorsa cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. İdrar yapma sırasında yanma, sızı oluyorsa, bulantı, ateş, kask ağrısı, alt karın ağrısı, böğür ağrısı oluyorsa mutlaka doktora gidilmeli ve idrar tahlili, idrar kültürü gibi tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır.
" } ] }