{ "title": "Hamilelikte İdrarda Protein Çıkması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/hamilelikte-idrarda-protein-cikmasi.jpg", "date": "20.01.2024 02:22:42", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Hamilelikte İdrarda Protein Çıkması, Böbrekler kanda bulunan tuzu, fazla olan suyu ve diğer atıkları vücuttan atmakla sorumlu olan bir organımızdır. Bu süreci, böbreklerde kan süzen glomerül adı verilen kılcal damar yumağı devam ettirir. Glomerüller kılcal damarı ayrıca kanda olan proteinin süzülmeden kanda kalmasına olanak sağlar. Bu kılcal damarda bir hasar meydana geldiğinde, proteinler kandan sızabilir ya da idrara karışabilir. Normal şartlarda idrarda sadece 150 miligram protein olması gerekir. Bu miktar bir çay kaşığının 3%'ünü doldurduğundan dolayı göz ardı edilebilir. İdrarda görülen yüz elli miligramdan fazla olan protein maddesi, böbrek hasarının habercisi olacaktır. Protein maddesi var olan idrarın acı vermemesi, teşhis edilememesi tehlikesini belirtir. Hamilelikte idrarda protein çıkması, vücut organ ve dokularına kanla taşınmaktadır. Böbreklerimiz de kanda olan proteinin geçişini engelleyerek kanda kalmasını sağlar. Bu işlevlerini yitirirlerse protein kılcal damarlardan idrara bulaşır. Yüksek kan basıncı yani tansiyon böbreklerde hasara neden olduğundan dolayı hamilelikte idrarda protein çıkmasının başlıca nedenlerinden biri olmaktadır.

Hamilelikte idrarda protein çıkması 3 grupta incelenir. Uzanmaya ve ayakta durmaya bağlı olarak farklılık gösteren ortostatik protein, kalıcı protein ve geçici protein olarak incelenir. Hamilelikte İdrarda Ortostatik Protein Çıkması: bu durumda ayaktayken protein kaybı oluşabilir. Genellikle uzanmış vaziyetteyken protein kaybı yaşanmaz. Ergenlerin %2-5'inde ortostatik proteinli idrar görülmektedir. 30 yaşını aşan kişilerdeyse görülme olasılığı oldukça azdır. Bu kategorinin nedeni gizemini korur ve nedeni belirlenememiştir. Nadiren ölümcül olur. Herhangi bir tedavi gerektirmez ve yaşa bağlı olarak gözden kaybolur. Teşhisi birbirinden farklı zamanlarda alınan iki idrar örneğiyle yapılmaktadır. İlk test birkaç saatlik uyku sonrasında yapılır, diğeri ise gün içerisinde otururken ya da ayaktayken alınır. Hamilelikte İdrarda Kalıcı Protein Çıkması: bu kategorideki hastalığa sahip kişilerde tıbbi bir rahatsızlık söz konusu olmaktadır. Böbrek hastalığı belirtiler arasında olabilir, şeker hastalığı gibi böbreğe zarar veren bir rahatsızlık söz konusu belirtisi olabilir veya hamilelikte idrarda aşırı protein üretimine sebep olan başka bir hastalıkta söz konusu olabilir. Hamilelikte İdrarda Geçici Protein Çıkması: Hamilelikte idrarda protein çıkması en sık rastlanan çeşidi budur. Sebebiyse genellikle egzersiz yapılması ve yüksek ateş gibi vücudun gergin olduğu durumlar olmaktadır. Çözümü için tedaviye gerek duyulmaz.

Hamilelikte İdrarda Protein Çıkması Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda proteinli idrarın hiçbir belirtisi olmayabilir. Tedavi edilmediği süre uzadıkça meydana gelen belirtiler de oluşmaya devam eder. Hamilelikte idrarda protein çıkması belirtileri şu şekilde olmaktadır:
Hamilelikte idrarda protein çıkması ağır belirtiler olduğunda acilen tıbbi destek alınması gerekir. Hamilelikte idrarda protein çıkması bazen ciddi problemler belirtebilir. Bu belirtiler ise göğüste sıkışma ya da acı belirtisi, kısa süreli bilinç kayıplarının yaşanması veya zihin bulanıklığı oluşması, nefes darlığı yaşanması, idrar yaparken zorlanma, idrar yapamama durumlarında hamilelikte aşırı proteine bağlı olarak ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Hamilelikte idrarda protein çıkması en sık görülme nedenleri şeker hastalığı ve yüksek tansiyon belirtisi olmaktadır. Bu iki rahatsızlık belirtisi böbrek hasarına yol açar ve idrarda protein görülmesine sebep olabilir. Her ne kadar bu iki rahatsızlık ön planda olsa bile, idrarda proteinin başka nedenleri de vardır. İdrarda protein çıkması başlı başına bir hastalık belirtisi değildir, bu problemin altında yatan farklı bir rahatsızlığın belirtisi olmaktadır. Hamilelikte idrarda protein çıkması durumunda acil olarak Uzman bir doktora görünmek en doğrusudur.
" } ] }