{ "title": "Hamilelikte Sık İdrara Çıkma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/hamilelikte-sik-idrara-cikma.jpg", "date": "21.01.2024 16:49:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte sık idrara çıkma, genellikle normal kabul edilen bir sorundur. Normalde pollaküri denilen sık idrar çıkma yakınması, insanlarda idrar yolu enfeksiyonunu ya da şeker hastalığının varlığını düşündürür. Fakat gebe kadınlarda bunun olması pek sorun teşkil etmez. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde ve son üç aylık döneminde rahmin idrar torbasına yaptığı bası yüzünden anne adayında sık idrara çıkma yakınması daha fazla görülür.

Hamilelikte sık idrara çıkma tedavi edilebilir mi?

Gebe kadınlarda idrar çıkışı sırasında yanma, ateş yükselmesi, genel sağlığın bozulması, aşırı miktarda halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler bulunmuyorsa, hamilelikte sık idrar çıkma rahmin yaptığı bası yüzünden meydana geliyordur. Ancak saydığımız diğer belirtilerin buna eşlik etmesi idrar yolu enfeksiyonunu, sistit gibi sorunları işaret edebilir. Bu durumda gebe kadına idrar tetkikleri ve idrar kültürü yapılmalıdır. İdrar enfeksiyonu teşhisi konulursa, gebeliğe uygun bir antibiyotikle bunun tedavisine başlanmalıdır.

Hamilelikte sık idrara çıkma enfeksiyon nedeniyle olmuyorsa, bu rahmin bası yapması nedeniyle oluşuyorsa, antibiyotik tedavisine gerek kalmaz. Çünkü bunun düzeltilmesini sağlayan bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat bunun için bazı önlemler alınabilir. Özellikle geceleri sık idrara çıkmayı önlemek amacıyla akşamları fazla sıvı almanın önlenmesi, çay ve kahve gibi içeceklerin azaltılması tavsiye edilir. Gündüzleri ise gebe kadınların sıvı alımını azaltmaması gerekir. Çünkü hamile kadınların sıvı alması oldukça önemlidir. Sıvı alımına engel konursa, kadında idrar yolu enfeksiyonu daha kolay gelişebilir. Gebe kadınların idrarını yaparken öne doğru eğilmesi ve idrar torbasını iyice boşaltması oldukça yararlıdır.

Hamilelik döneminde kadının vücudundaki sıvı ve kan miktarının artması, böbrek fonksiyonları ile idrar üretiminin daha fazla olması sık idrara çıkma nedenidir. Bu yakınmaya bazen idrar kaçırma yakınması da eşlik edebilir. Bu tür sorunlarda gebe kadınlara ilaç ya da cerrahi girişim uygulanmaz. Fakat kegel egzersizleri yapmaları tavsiye edilir. Bu egzersizleri idrar yollarındaki kasların güçlenmesini sağlar. Hamilelikte ikinci üç aylık dönemde rahim üst karın bölgesine yükseldiğinden, idrar torbasına olan bası azalır. Bu yüzden ikinci trimesterde hamilelikte sık idrara çıkma sorunu azalır. Son dönemde şikâyetler yine artış gösterir.
" } ] }