{ "title": "İdrar Analizi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-analizi.jpg", "date": "21.01.2024 16:40:50", "author": "Ece HanımHarzan", "article": [ { "article": "İdrar analizi, Güvenilir bir idrar analizi yapılmasının işk şartı, idrar numunesinin özenli ve düzgün bir şekilde toplanmasıdır. İdrar toplanırken çevre koşullarından en az etki görecek şekilde korunarak toplanmalıdır. Bu durum üretranın çıkış yeri sabunlu su ile yıkanmalı, kurulanmalı ve temiz bir kavanoz ya da tüpün içerisine birkeç damla idrar yapılmalıdır. Erkek hastalarda prezervatif kullanılarak da idrar toplanabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarda bakteriyolojik bir durum olup olmadığını anlamak için idrar analizi üzerindeki çalışma 2-6 gün arası değişmektedir.

İdrar analizinde idrarın görünümü şeffaf bir kavanozda veya gözle görebilicek bir tüpte olmalı ki rengini, berraklığını, bulanıklığını ve kokusunu not alabilsinler. İdrarda pH, glikoz, protein, keton gibi kimyasal yöntemlere de araştırmalara yer verilir.

Normal idrar içindeki ürokramdan dolayı açık sarı renktedir. İdrarın konsantrasyonu artması ile idrar daha da çok koyulaşır. Çeşitli ilaçlar, idrarın rengini ve kokusunu değiştirebilir. İdrar analizi; idrarın kimyasal, fiziksel ve mikroskobik incelemesini içermektedir. İdrarın fiziksel özellikleri; görünümü, miktarı, renk, koku, osmolalitedir. İdrarın kimyasal özellikleri; protein, glikoz, aseton, safta pigmentleri, kalsiyumdur. Normal idrar miktarı; 1200 ml ile 1500 ml kadar olmalıdır. İdrar mümkün olduğu kadar berrak olmalıdır. Mavi turnesol kağıdını hafif kırmızılaştıracak kadar asidik olmalıdır. İdrar da yeteri kadar tuz içermelidir.
" } ] }