{ "title": "İdrar Borusunun Görevi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Borusunun-Gorevi-95.jpg", "date": "19.01.2024 17:01:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İdrar borusunun görevi; İdrar borusu boşaltım sisteminin organlarının bir parçasıdır. İdrar borusu, böbreğin havuzcuk adı verilen kısmına bağlı olan ve havuzcukta toplanan idrarın taşıyan boruya denir. Bu boru sayesinde idrar idrar kesesine taşınır. İdrar borusu adını şeklinden dolayı alır. Tıpkı bire boru şekline sahiptir.

Bütün canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için beslenmeleri gerekir. Bu beslenme sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üreterek vücudun yapım ve onarımını yapmak ve düzenlemek için kullanılır. Alınan bu besinler sindirim sistemi tarafından ayrıştırılarak gereken maddeler alınır ve kana karışır. Kalan gereksiz ve fazla olan maddeler ise boşaltım sistemi ile dışarı atılır. Bu dışarı atılma işlemi esnasında boşaltım sisteminin birincil organı böbrekten süzülen üre ve ürik asitler ile yabancı maddeler ayrıştırılır ve idrar yolu ile idrar kesesine yönlendirilerek dışa atımı gerçekleştirilir.

İdrar borusunun görevi, böbreklerden süzülen üre ürik asit ve yabancı maddelerin böbreğin havuzcuğuna bırakılması ile dolan havuzdan idrar borusu yardımı ile taşınması işlemini gerçekleştirir. Boşaltım sisteminin vücuttan gereksiz olanları atmasını sağlayan taşıma gücüdür. İdrar borusu yirmi beş otuz cm uzunluğunda olan tüp biçiminde bir kanaldır. Her iki tarafta birden bir çift olan üreterler omurganın her iki yanından aşağı doğru uzanarak idrar kesine bağlanır. İki adet olmasının nedeni iki adet böbrek olmasındandır. Böbreklerin süzerek ayrıştırdığı atık maddeleri taşımak ve idrar kesesine ulaştırmakla görevli olan idrar borusu işlevini böbreklerin havuzlarının dolması ile gerçekleştirir. İdrar torbasının görevi idrar kesesinin içlerine kadar uzanan kanalları ile keseyi idrar ile oldurması ile kapanır. Böylelikle idrarın geriye kaçması engellenmiş olur. Sistemik olarak çalışan bu idrar borusu işlevini otomatik olarak gerçekleştirir. İdrar borusunun duvarı iç kısımda mukoza, dışta ise bağ doku katmanı ile sarılmış düz bir kas katmanından meydana gelir. İdrar borusu içerisinde peristaltik, yani dalga biçiminde kanalı boyunca yayılan hareketler sayesinde idrarın idrar kesesine doğru akışını gerçekleştirir.

İdrar borusunun boşaltım sistemindeki görevleri

Boşaltım sisteminde böbrekler ile idrar kesesi arasında taşıma işlemini gerçekleştirmektir. Bakıldığında çok basit gibi duran bu görev aslında zararlı maddeler içeren idrarın, dışarı atılması için gereken kanalın düzenli çalışması ile gerçekleşir. Vücudumuzun her sisteminin parçası kendi başına çalışan ve sistemik olarak ihtiyaç duyulan işlevlerini yerine getirir. Ancak idrar borusunun keseyi doldurması ile kendini kapatması aslında bu işlevin ne denli önemli olduğunun göstergesidir. Sağlıkla kalın.
" } ] }