{ "title": "İdrar Da Kan", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-kan(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:42:25", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrar da Kan, belirtisinin birçok nedeni olmaktadır. İdrar da kan ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği gibi önemsiz bir şeyden kaynaklı da olabilir. Bundan dolayı mutlaka araştırılması gerekmektedir. Bir hastalık olduğu durumda bu hastalığa geç kalınmadan tedaviye başlanması gerekmekte ya da bir sorun olmadığını anlayarak rahat edilmelidir. İdrar da kan bazen gözle görülecek kadar fazla belirebilir. Bazen de sadece idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanmakta ve tesadüfen saptanan mikroskobik kan belirtisi, genellikle normal bir kontrol esnasında ortaya çıkar. İdrar da kan görülmesi, toplumun yüzde 5'inde rastlanan bir durumdur. İdrarda kan genellikle, belirgin bir hastalığın habercisi olmaz. İdrar da kan belirtisi olan hastaların yüzde 15'inde hiçbir sorun bulunmamaktadır. Fakat kimi zaman mutlaka tıbbi müdahale gerektirecek bir hastalığın habercisi olmaktadır. Bunların en önemlisi kanser riskidir. Bazen de böbrek taşlarıyla idrar yolu enfeksiyonları idrar da kan görülmesine neden olur. Prostatit ve ağır egzersiz de idrarda kanamaya neden olur. İdrar da kan görülmesi durumu idrarın kırmızı renkli görüldüğü makroskopik hematüri ve gözle idrarda renk değişikliğinin görülmediği fakat idrarın mikroskobik incelemesinde kan hücrelerinin idrarda görüldüğü durumlara ise mikroskobik hematüri adı verilmektedir. İdrar da kan görülmesi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. İdrar da kan gelmesi durumunda en kısa zaman içerisinde bir üroloji doktoruna başvurarak tetkik ve değerlendirme yapılması gerekmektedir. İdrar da kan gören bir kişi doktora başvurmadan önce idrarda kan gelmesinin nedenini araştırarak hangi hastalıkların idrardan kan gelmesine yol açabileceğini araştırması gerekir.

İdrar da kan gelmesi şeklinde yağılan araştırmalarda mesane kanseri problemiyle, böbrek kanseri problemiyle, prostat kanseri problemiyle, ciddi böbrek hastalıklarıyla karşılaşılır. Fakat bu yapılan bu incelemelerde kanamaya sebep olan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu ve böbrek taşları, kimi ilaçların kullanımına bağlı olarak idrar da kan görülmesi hastaların dikkatini çeker. Aslına bakarsanız idrar kanamalarının büyük bir bölümü bu ikinci saymış olduğumuz nedenlerden kaynaklanmaktadır. İdrar da kan belirtisi olan hastanın Uzman doktorlar tarafından yaşı öğrenilir, sigara kullanıp kullanmadığı öğrenilir, varsa kullandığı ilaçlar öğrenilir, hastanın herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığı öğrenilir, hastanın geçirmiş olduğu ameliyatlar öğrenilir. İdrardan kan gördüğünü ifade eden hastadan ayrıntılı bir hikâye alınarak, idrar da kan belirtisinin ne zaman başlangıç gösterdiği ne kadar devam ettiği, kanamanın idrarın başlangıcında ve sonunda veya tamamında olup olmadığının ortaya koyulması teşhis ve değerlendirme için oldukça önemlidir. Hastadan ayrıntılı olarak hastalığın hikayesi alınır ve sonrasında ilk olarak tam idrar tahlili yapılması uygun görülür. Bazen idrarında kan belirtisi olan kişiler yeni kullanmaya başladıkları ilaçların idrar renginde meydana getirdiği değişikliği kanama olarak algılar.

İdrar da kan belirtisi sonucunda yapılan tahliller ve yapılan değerlendirmeler sonucunda sebep olarak büyük oranda enfeksiyon görülür, böbrek ve idrar yolunda taş hastalığı belirlenir, ilaç kullanımına bağlı beliren kanama saptanır ve tespit edilir. Daha düşük oranda mesane kanseri olduğu belirlenir, böbrek yolu ve idrar yolu kanseri olasılığı göz önünde bulundurmaktadır, prostat kanseri neden olarak saptanır. Kanamanın ihmal edilerek tetkik ve değerlendirmesinin yapılmaması durumunda, ciddi olarak beliren hastalığın erken tanı yapılmasında gecikmeye neden olur ve bu hastalıkların tedavisinde zorluklar yaşanmasına sebep olur. İdrar da kan gelmesi ihmal edilmemesi gereken ve bütün tetkik imkânlarının kullanılarak kanama nedeninin ortaya konulmasını gerektiren ciddi bir sağlık sıkıntısı olur.
" } ] }