{ "title": "İdrar Eritrosit", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-eritrosit.jpg", "date": "19.01.2024 07:09:00", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrar eritrosit, belirtisi olmasısıradan bir durum değildir. Fakat bayanlarda adet dönemlerinde eritrosit idrarda belirebilir. Bunun yanı sıra eritrosit idrarda görüldüğü miktarda önemli olmaktadır. İdrar analizinde eritrosit görüldüğü zaman. İdrar yollarında taş olması ya da kum dökülmesi, idrar yolu enfeksiyonu, sistit benzeri ihtimaller de göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Mesanede rahatsızlığı, ur, polip benzeri durumlarda ve farklı nedenlerde idrar analizi yapıldığında idrar eritrosit görülebilir. Bu durumda doktorunuz ek analizler de isteyebilir. İdrar testi ya da başka adıyla tam idrar tahlili birtakım sağlık sorunlarının rahatlıkla anlaşılmasını imkânı sunan sık sık kullanılan bir test olmaktadır. Testin istenme amacı idrar yolu enfeksiyonuyla idrar yollarında koltuk alan hastalık yapıcı etkenlerin araştırılmasının yapılmasıdır. İdrar testiyle birtakım böbrek hastalıklarıyla ilgili haber edinilir. İdrar testi sonrasında analizde eritrosit görülmesi normal bir durum değildir. Bu durumda tahlil sonucu olarak (+, ++, +++) benzeri ifadeler bulunmaktadır. İdrar eritrosit görülmesi kan hücresinin kanda meydana geldiğini göstermektedir. Taş düşürme ya da kum dökülmesinde, sistik diye malum idrar yolu enfeksiyonlarında, adet çağında olan bayanların verdiği kan testinde, mesanede koltuk alan tümoral hastalıklarda ve zor egzersizlerin sonrasında idrar eritrosit görülmektedir. Ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi benzeri yaşamı tehdit etmeyen bir hastalıkla da ilişkili olabilir. İdrar eritrosit genel olarak 2 şekilde değerlendirilmektedir;
Hematüriye sebep olarak meydana gelen önemli, yaşamsal tehlike meydana getirecek olan hastalık belirtileri ise böbrek kanseri belirtisi, üreter kanseri mesane kanseri prostat kanseri olmaktadır. Bunlar ise çoğunlukla idrarda gözle görülen kanama belirir. Hematüriye sebep olan hastalıklar ise meydana gelen, yaşamsal tehlike oluşturmayan fakat tedavi gerektiren hastalıklar; Böbreğin nefrolojik hastalıkları, böbrek taşı problemleri, üreter taş, mesane taşı, idrar yollarında ortada ve yüksek seviye enfeksiyonları görülmesi, sıkı huylu prostat sağlık problemidir. Bu grupta bazen gözle görülen kanamalar, bazen idrar analizinde kan hücresine rastlanmaktadır. Hematüriye neden olan meydana gelen önemsiz hastalıklar ise; Böbrek kistinin olması, nörojen mesane problemi, sistosel yani mesane sarkması, fazla egzersiz yapılması ve bayanların adet çağı sayılmaktadır. Bu grupta görülen hastalar idrar analizlerinde ara sıra kan hücresine rastlanmaktadır. Bu şikâyetle gelen hastaların en kısa sürede bir uzmana müracaat ederek idrardaki kan durumunu tarif etmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ağrı birikimi, pıhtı oluşumu, idrarın başlangıcında mı yoksa bütün işeme eylemi sırasında mı kan geldiği ve buna benzer durumların saptanması önem arz eder. Uzman doktorun isteyeceği kan ve idrar tahlilleri, doğruca üriner sistem grafisi ve üriner sistem ultrasonografisinin kesinlikle yaptırılması gerekir. Bu sayede İdrar eritrosit olup olmadığı saptanmış olacaktır.
" } ] }