{ "title": "İdrar İltihabı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 08:43:08", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "İdrar iltihabı, özellikle bayanlarda sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara neden olabilir. İdrarda iltihap oluşumu kimi zaman kendiliğinden geçeceği gibi, kimi zamanda doktorun reçete edeceği antibiyotik tedavisiyle yok edilir. Çok sık olmasa da çocuklarda da rastlanılan bir problem olmaktadır. Basit bir idrar tahlili sonucunda hemen tanı koyulabilir. İdrar iltihabı problemine neden olan başlıca faktör bakterilerdir. Vücut tarafından normal olarak hemen atılan bakteriler, bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını bozar ve enfeksiyon oluşumuna sebep olur. İdrar yolu denildiğinde böbrekler, mesane, idrar kanalları, üretra bir arada değerlendirilmektedir. İdrarın bedende oluşmasıyla dışarı atılmasını sağlayan bu bölgeler, alt ve üst idrar yolları diye iki grupta belirtilir. İdrar yolu iltihabına neden olan mikropların en bilindiği insan dışkısında var olan E. Coli mikrobu olmaktadır. Mikrobun etki gösterdiği alana göre enfeksiyonun adı değişim göstermektedir. İdrar yolu iltihabı alt ve üst solunum yollarına bağlı olarak iki grupta incelenir. Bunlar;

Alt İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Kaynaklanan İdrar İltihabı

Şayet hastada sadece idrar yapıldığında yanma şikâyeti oluyorsa sorun genel olarak üretraya ait bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu durum üretrit olarak adlandırılmaktadır. Bel soğukluğu en önemli nedenlerindendir. Bunun yanı sıra cinsel birliktelik esnasında bulaşabilen mikroorganizmalar sebep olur. Vajinal kremler, cerrahi, sonda kullanımı, kayganlaştırıcı krem kullanılması gibi faktörler idrar iltihabı oluşturur.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Kaynaklanan İdrar İltihabı

Tedavisine geç kalınan alt idrar yolu enfeksiyonları zaman içerisinde mesaneden yukarı doğru çıkar ve farklı alanlarda idrar iltihabı oluşumuna sebep olabilir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ulaşması durumunda idrar iltihabı daha da ağırlaştırır. Bu tür tablolar 'piyelonefrit olarak tanımlanmaktadır. Bu hasta gruplarına acil tedavi uygulanması gerekir. Çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir hastalık belirtisidir. İdrar iltihabı sonucunda meydana gelen yakınmalar daha da şiddetlenebilir.

İdrar İltihabı Belirtileri Nelerdir?
İdrar İltihabı Neden Olur?
İdrar İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar iltihabı tedavisinde antibiyotik ilaç tedavisi hastaların %80'inde iyileşme gerçekleştirir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duyulmadan veya kan kültürü sonucuna göre farklı türlerden antibiyotik reçete edilir. Ağrıyı hafifletmek amacıyla spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilmektedir. Bol sıvı tüketimiyle mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin başarı oranında artış görülür. Üst idrar yolu iltihabı vakalarında hasta hastaneye yatırılır ve antibiyotik tedavisi uygun görülür. Nükseden enfeksiyon problemlerinde ise ilk olarak altta yatan problemin çözümü için cerrahi uygulama gerekli olabilir. Kasık bölgesinde görülen ağrı için sıcak su torbasından faydalanılır. Uygulanan sıcak su torbası sayesinde idrarın daha ağrısız bir şekilde dışarı atılması sağlanır.
" } ] }