{ "title": "İdrar İnkontinansı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-inkontinansi.jpg", "date": "21.01.2024 14:19:04", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
İdrar İnkontinansı, Herhangi bir sorun görülmezken kişinin normal günlük yaşantısı esnasında aniden ve istem dışı olarak idrarın dışarı çıkması ile oluşan ve halk arasında idrar kaçırma olarak bilinen duruma idrar inkontinansı ya da üriner inkontinasyonu adı verilmektedir ve bu durum pek çok kadın için sıkıntı yaratan ve utanç duygusu oluşturan bir durum olmakla beraber kişilerin sosyal hayatlarını, aktivitelerini de sınırlandıran, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. İdrar İnkontinansı sorunu olan kişinin tekrar eski hayatına dönebilmesi ve yaşam kalitesini yükseltebilmesi açısından farklı çözüm yolları bulunmaktadır.

İdrar İnkontinansı yani idrarını tutamama sorunu olan kişi gülerken, hapşırırken, otururken ya da kalkarken idrarını tutamamaktadır ve mutlaka bir Uzman doktora başvurması gerekmektedir. Ayrıca, idrar yapma hissinin aniden gelmesi ve tuvalete yetişemeden kişinin idrarını kaçırması da Uzman doktora görülmesi için yeterli bir sebep olmaktadır. Uzman doktora bu konuda başvuran kişilerin idrarını hangi sebeple kaçırdığı saptanmakta ve tedavi seçeneklerine göre tedavi edilerek hastanın eski özgür günlerine kavuşması sağlanabilmektedir. İdrar kaçırmanın sebeplerine göre dört türü bulunmaktadır. Bu türler şunlardır;
Pelvik taban kaslarının zayıflığı: Bu, kadınlarda en fazla görülen idrar kaçırma nedenidir. Alt idrar yolu organlarını destekleme görevi olan pelvik taban kasları, üretrayı kişinin idrar yapma zamanı gelene kadar kapalı tutmaktadır. Ancak bunun için pelvik tabanın güçlü olması gerekmektedir. Eğer bu pelvik tabanda zayıflama olmuş ise ya da bir sorun var ise o zaman öksürme, gülme gibi karın iç basıncını arttıracak durumlarda üretra açılmakta ve kişide idrar kaçırma meydana gelmektedir.

Pelvik taban kaslarında zayıflamanın meydana gelmesinde obezite, menopoz, kalıtım ya da iri bebek doğurma gibi durumlar risk faktörleri arasındadır.

Mesane boşalmasını kontrol eden kasların yetersizliği: Mesane boşalmasını kontrol eden kaslar, mesane dolması esnasında üretrayı kapalı tutmaktadırlar. İdrar zamanında ise bu kasları gevşetmekte ve idrarın dışarı çıkmasına izin vermektedirler. Mesane boşalmasını kontrol eden bu kaslara sfinkter adı verilmektedir ve bu kasların normalden daha az sayıda olması durumunda kaslar görevini yerine getiremediği için de ani yapılan çeşitli hareketler esnasında idrar kaçırma olayı meydana gelmektedir.
  • Urge Tipi İdrar Kaçırma: Urge tipi idrar kaçırmada, kişi aşırı şekilde tuvalete gitme ihtiyacı hissetmekte, ancak daha tuvalete yetişemeden idrarını kaçırmaktadır. Urge tipi idrar kaçırmada stres tipi idrar inkontinansından farklı olarak kişi, pelvik tabandaki zayıflıktan dolayı değil, mesane kaslarının fazla aktif olmasından kaynaklı olarak idrar kaçırmaktadır.
  • Miks Tip İdrar Kaçırma: Miks tip idrar kaçırma hem stres tipi idrar kaçırmanın hem de urge tipi idrar kaçırmanın kişide aynı zamanda görülmesi durumudur.
  • Taşma Tipi İdrar Kaçırma: Diyabet hastalığı, pelvik yaralanma, geniş pelvik cerrahi, omurilik yaralanmaları ve multipleskleroz gibi durumlarda meydana gelen taşma tipi idrar kaçırma ise mesanede idrar kapasitesinin üstünde idrar depolanması halinde kişide idrar yapma zorunluluğu olmaksızın küçük miktarda idrarını yapması durumudur.
İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavisinin nasıl yapılacağı ise kişiye ve idrar kaçırmanın tipine göre değişmektedir. Bu sebeple de kişi için en doğru tedavinin belirlenebilmesi açısından ilk olarak idrar tipinin belirlenmesi ve tedavinin ona göre yapılması gerekmektedir.
" } ] }