{ "title": "İdrar Kaçağı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Kacagi-87.jpg", "date": "20.01.2024 08:18:08", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "İdrar kaçağı rahatsızlığı probleminde idrar, idrar kesesinden böbreğe geri kaçar. Buna böbrek reflüsü de denir. Çocuklarda çok sık görünür. Başlarda çok sorun olmasa da bu hastalık fark edilmediği ya da görmezden gelindiği durumlarda kalıcı böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Genellikle bu sorun pek fark edilmez. Ancak ilerlemeye başladığında belirti vermeye başlar. Bu hastalık çoğunlukla genetiktir ve daha bebek anne karnında iken idrar, idrar kesesinden böbreğe kaçar. Sorunun anlaşılması için idrar testi yapmak çoğunlukla yeterlidir. Bunun yanı sıra kan testi de yapılabilir. Çoğunlukla kalıtsal bir hastalık olsa da idrar kesesi kanalı borucukların zayıf olması da bu hastalığa neden olabilmektedir.

İdrar Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Eğer sorun anne karnında başlamışsa yeni doğan bebekte belirtiler ateş renk solukluğu emmeme kilo almama huzursuzluk şeklinde gözlemlenir. Daha büyük çocuk veya yetişkinlerde ise mide bulantısı kusma daha ilerleyen durumlarda ateş iştahsızlık karın ağrısı idrar yaparken yanma idrar yapamama geceleri idrar kaçırma ve sık idrar yapmadır. Hızlı kilo artışlarında idrar kaçması durumunun meydana gelmesi de unutulmaması gereken bir durumdur.

İdrar Kaçağı Teşhisi Nasıl Konur?

İdrar yolu enfeksiyonları idrar kaçağı olduğunun en belirgin belirtisidir. Eğer erkek çocuk bir kez kız çocuk ise ikiden fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirmişse büyük ihtimalle idrar kaçağı vardır. İdrar kaçağının kesin teşhisi idrar yollarını gösteren ilaçlı böbrek filminin çekilmesidir.

İdrar Kaçağının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle idrar kaçağının nedeni belirlenmelidir. İdrar kaçağı idrar yolu enfeksiyonundanmı ya da anatomik bir bozukluktanmı meydana geliyor araştırılmalı ve öğrenilmelidir. Eğer böbreklere idrar kaçağı idrar yolu enfeksiyonundan meydana geliyor ise mevcut enfeksiyonun tedavisi yapılması gerekir. Antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon kurutulur. Eğer anatomik bir durumdan kaynaklanıyor ise bir iki yıl devam edilen günde bir kez antibiyotik kullanılması gereken koruyu ilaç tedavisi uygulanır. Eğer böbreklere idrar kaçağı daha ileri boyutlarda ise cerrahi müdahale yapılması gerekir.
" } ] }