{ "title": "İdrar Kaçırma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-kacirma(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:00:50", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "İdrar kaçırma günümüzde insanların en çok karşılaştıkları sorunlardan biridir. Bu sorunun aslında günümüzde çok fazla duyulmamasının nedeni insanları bu durumu çekindikleri için diğer insanlara söylememesidir. İdrar kaçırması sorunu günümüzde öncelikle çocuklar ve yaşlılar olmak üzere bu kişilerde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle idrar yolları ve mesane problemleri nedeni ile oluşan bu durumların birçok nedeni bulunmaktadır. İdrar kaçırma durumunun nedeni birçok zaman kişinin idrar yollarında görülen sorunlardan dolayı olsa da aslında bu sorunu sadece idrar yolları ile sınırlandırmamak gerekmektedir. Bazen bağırsak hastalıkları ve böbrek hastalıkları, hatta kimi zaman omurilikteki sorunlardan dolayı bile kişilerde idrar kaçırma sorunları görülebilmektedir. İşte tüm bu hastalıklar yaşlılarda çok karşılaşılan durumlar olduğu için aslında bu nedenle yaşlılarda idrar kaçırması sorunları artmaktadır. Bazen insanlarda hormonal değişikliklerden dolayı idrar kaçırma gibi problemler geçicide olsa görülebilmektedir. Bu durum özellikle gebelik döneminde en çok karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. İdrar kaçırma sorunu, genellikle tıbbi olarak yapılan bazı testler ile kolayca anlaşılabilir. Tıbbi olarak erkekte idrar kaçırma ve bayanda idrar kaçırma farklı nedenlere ve farklı gruplara ayrılmıştır. Cinsel olarak organ farklılıkları ve diğer küçük farklılıklar nedeni ile bu durumlar ikiye ayrılarak iki farklı grupta incelenmiştir.

Erkekte idrar kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma sorunu kadınlara göre biraz daha az görülmektedir. Aslında bu durumun en büyük nedeni erkeklerde idrarın tutulmasını sağlayan kasların biraz daha yoğun olması durumudur. Bu durum erkeklerde ömür boyu devam eder. Fakat kadınlarda bu kaslar her ne kadar sağlam olursa olsun doğum sonrasında bu kaslar az da olsa yıpranabilir. Fakat belirtmek isterim ki idrarın tutulmasını sağlayan kasar her ne kadar sağlam olursa olsun bu kaslara rağmen erkeklerde de idrar kaçırma durumları çok fazla görülmektedir. Özellikle prostat hastalıkları gibi durumlar erkekleri çok fazla etkileyen hastalıklardır. Prostat hastalıkları genellikle elli yaşından sonra görülen ve kişilerde yavaş yavaş artan sorunlardandır. Bu durumda mesane duvarının yapısı geri döndürülemez bir şekilde bozulur ve kişilerde idrar kaçırması sorunu görülebilir. Erkeklerde idrar kaçırması sorununa neden olan bir diğer durum ise idrar yapma sonrasında görülen damlamalardır. Bu damlamalar idrar sonrasında kişinin ayağa kalkması ile meydana gelmektedir. Bu gibi durumların engellenmesi tabi ki bazı tıbbi tedaviler gerektirmektedir. Bu tip idrar kaçırmasına günlük hayatta iyi huylu prostat hastalıkları denilmektedir. Bu durumlar her ne kadar iyi huylu olsa da kişilerde başta koku olmak üzere birçok olumsuz durumlara neden olmaktadır. Son derece yaygın olarak görülen idrar kaçırma sorununun erkeklerde görülmesi durumunun detayları bunlardır.

Kadınlarda idrar kaçırma

Erkeklerde görülen idrar kaçırma sorununda bahsetmiş olduğumuz idrarın tutulmasını sağlayan kaslar bayanlarda her ne kadar az olursa olsun aslında idrarın tutulması için yeterli olmaktadır. Fakat bu durumu diğer hastalıklar ya da etkenler bozduklarında kişilerde idrar kaçırması durumu yaygın bir şekilde görülmektedir. Kadınlarda idrar kaçırma sorununa neden olan durum aslında en çok gebelik durumlarıdır. Eğer idrar kaçırması gebelik döneminde görülüyorsa bu durum direk olarak gebelik nedeni ile kişide görülen hormonda değişikliklerdir. Fakat idrar kaçırma sorunu gebelik sorun aslında görülüyorsa bu durum doğumlar birlikte kişinin idrarının tutulmasını sağlayan kasların gevşemesi ile doğrudan ilgilidir. Bu durum kadınlarda daha birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Bu durumun bir diğer nedeni ise menopoz dönemidir. Bu döneme girildiğinde kadınlarda üriker sisteminde değişiklikler meydana gelir ve kişiler olumsuzluklar yaşar. Bu gibi sorunların giderilmesi ise direk olarak tıbbi tedaviler gerektirir.
" } ] }