{ "title": "İdrar Kanalı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/dirar-kanali.jpg", "date": "19.01.2024 13:40:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İdrar Kanalı, boşaltım sistemi vücudun dengede kalması için oldukça önemli bir sistemdir. Böbrekler, üreterler ve idrar kesesi boşaltım sistemini oluşturan yapılardır. Boşaltım sırasında gerçekleşen yapım ve yıkım işleminde meydana gelen atık maddeler boşaltım istemine ait yapılar tarafından dışarı atılır. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için hücrelerden atık maddelerin sağlıklı bir şekilde dışarı atılması gerekir. Atık maddeler katı-sıvı olarak kan içerisinde erimiş olarak bulunur ve böbreklere kadar giderek süzülürler. Atık maddeler üreterler sayesinde idrar kesesine ulaşır ve sidik olarak burada depolanır. Belli zamanlarda sidik vücuttan dışarı atılır.

İdrar Kanalının Görevleri

Böbrek: Vücutta böbrek iki tanedir ve her bir böbrek tıpkı fasulye şeklinde kırmızı renktedir. Böbrekler bel hizasında, karın boşluğunun arkasında ve hemen omurganın yanında bulunan hayati önem olan organlardan biridir. Böbreklerin üst tarafında böbrek üstü bezleri bulunur. Böbrekler yağ tabakası ile çevrilidir. Böbreklerin etrafındaki yağ tabakası, böbrekleri zedelenmelere karşı koruyucu görev üstlenir. Böbreklerin birbirine bakan çukur kısmı göbek olarak tanımlanır.

Üreterler: Üreterler böbrek ve idrar torbası arasında bulunan bir yapıdır. Yaklaşık 5-7 mm çapında ve 25-30 cm uzunluğundadır. Yapı kas liflerinden oluşmakta ve boru şeklindedir. Böbreklerde meydana gelen idrar yani sidik bu boru şeklindeki üreterler tarafından idrar kesesine yollanır. Üreterler pars abdominalis ve pars pelvica olmak üzere iki bölümden meydana gelir.

İdrar Kesesi: İdrar kesesi de tıpkı üreterler gibi kas liflerinden oluşan bir yapıdır. İdrarın depolandığı ve genişleme özelliği olan idrar kesesi tıpkı torba biçimindedir. Bu nedenle de idrar torbası olarak da adlandırılır. İdrar torbası idrar ile dolduğunda yapı gerilerek idrar çıkma hissine yol açar. Duvardaki kaslar kasıldığı zaman idrar kesesi boşalır. İdrar kesesi erkeklerde prostatın üst kısmında, rektumun önünde, kadınlarda ise pelvis boşluğunda konumlanır.

Üretra: İdrarın idrar torbasından çıkarak vücut dışına atılmasını sağlayan son yapı üretradır. Erkeklerde yaklaşık 10 santim, kadınlarda ise 3-4 santim uzunluğundadır.

İdrar Kanalı (Boşaltım sistemi) Hastalıkları

Böbrek Taşları: Azotlu bileşenler ve kalsiyum tuzlarının havuzcukta çökelti oluşturması ile meydana gelir.

Albümin: Protein ağırlıklı maddelerin idrara geçmesi olarak tanımlanır.

Nefrit: Böbrek iltihabı olarak tanımlanan hastalık, daha çok bulaşıcı özelliği olan hatalıklar sonucu oluşum gösterir.

Üremi: Böbrekler tarafından yeteri kadar üre süzülmediğinde kanda üre oranı artar. Bu durum üremi olarak adlandırılır.

Böbrek Yetmezliği: Böbreğin %80 ya da tamamen fonksiyonlarını yitirmesi sonucu ortaya çıkan bir hatalıktır. Böbrekler görevlerini yerine getiremez ve bu durumda böbrek fonksiyonlarını çalıştırmak için hasta diyalize bağlanır. Diyaliz haricinde kalıcı bir tedavi için böbrek nakli de yapılabilir.
" } ] }