{ "title": "İdrar Kanseri", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Kanseri-33.jpg", "date": "20.01.2024 03:08:48", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "İdrar Kanseri, tümörünün en çok rastlanan bulgusu idrarda olan ağrısız pıhtılı kanamadır. İdrarda ağrısız ve aralıklarla kanamalar bu hastaların çok büyük bir bölümünde yaklaşık %85 gibi büyük bir oranda görülmektedir. Bu kanamalar gözle görülebilen kanamalardır. Mikroskobik olarak da görülebilen kanamalar olarak da bilinirler. Bazı hastalarda değişik yani sistitizm gibi bulgular görülebilir. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi durumlar idrar tümörünün belirtilerinden birisi olabiliyor. İdrardan kanamalar dışında pıhtılar geldiği de görülmüştür. İleri dönemlerde diğer kanserlerde de görülen kilo kaybı, kanlı balgam, sarılık, halsizlik, sırt ve baş ağrıları da kendini gösterebilirler. Bir başka belirtisi ise böbrek boşalım kanallarını tıkaması sonucu böbrek ağrısı da görülmesi mümkündür. Karaciğer de büyüme ve omuzda beze oluşması da görülebilmektedir.

Teşhis nasıl konulur?

Bu aşamada idrar tetkikleri çok önemlidir. İdrar tahlilinde kan hücrelerinin görülmesi tümör olduğunun bir göstergesi de diyebiliriz. İdrarın patolog tarafından güzel bir şekilde incelenerek kanser hücrelerine dayanıp dayanmadığını öğrenebiliriz.

İdrar Kanserini Tetikleyen ve Risk Eden Unsurlar

Günümüzde yavaş ilerleyen idrar kanseri tümörlerinin genetik olarak yatkınlığını söylememiz mümkün. Birçok tümör baskıları idrar kanserinin oluşumunda rol oynadığı ön görülüyor. İdrar kanserinin en önemli olan riskli faktörü sigara içmek ve sağlıksız beslenmektir. İdrar kanseri risk faktörleri şunlardır;
İdrar Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle idrar kanserinin teşhisi konulduktan sonra tümörün büyüklüğüne ve yerleşimine göre yapılabilecek ilk tedavi cerrahi müdahaledir. TUR adı verilen yöntem ile tümör sistoskop kullanılarak dikkatli bir şekilde çıkarılır. Cerrahi müdahale sonrasın da ise bölgede kalan tümör hücrelerinin tekrar çoğalmaması için özel tıbbi ilaçlarla tümör içerisinde tamamıyla yok edilebilir. Bu tür tedavi türüne ise intravezikal tedavi denmektedir. Hastanede yapılan bir tedavi türüdür. Bölgeye bir tane kateter yerleştirildikten sonra ilaç verilir. Bu yöntem haftada bir olmak üzere altı hafta süreyle uygulanmaktadır. Uygulanan tedavi sonrasında size söylenecek zamanlarda kontrole gitmeniz gerekmektedir. Koruyucu tedaviler halen devam edecektir.
" } ] }