{ "title": "İdrar Kesesi Ameliyatı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-kesesi-ameliyati(2).jpg", "date": "21.01.2024 17:16:17", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrar Kesesi Ameliyatı, uygulaması o kadar zor olmayan bir ameliyat türüdür. İdrar kesesi böbrekler tarafından hazırlanan idrarın dışarı atılmasının öncesinde biriktirildiği bir kese olarak bilinir. İdrar kesesinde 400 mililitre kadar idrar toplanabilir. Kese içerisindeki idrar miktarı 280 mililitreye kadar ulaştığında idrara çıkma hissi belirir. İdrar kesesi yani küçük pelvis boşluğu içerisinde yer alır. İdrar kesesinin 4 yüzü bulunmaktadır. Bunlar arka taban yüzü, üst yüz ve iki adet de ön-alt-yan yüz olmaktadır. Arka-taban yüzü kabaca üçgen şeklindedir ve aşağı-arkaya bakar. Bu yüz bayanlarda vajinanın ön duvarı ile erkeklerde rektumla komşu olmaktadır. Üreterler, idrar kesesine arka taban yüzünden ulaşmaktadır. Arka taban yüzü erkeklerde duktus deferens ve vezika seminalis ile komşu olmaktadır. Sözü edilen bu iki yapı erkek üreme yollarıyla ilgili yapılar olmaktadır. Arka taban yüzünün alt kısmında idrar kesesinin boyun bölgesi bulunur. Üretra, boyun kısmında ise idrar kesesine bağlanır. İdrar kesesinde biriken idrar vücuttan dışarı taşınan bir kanal işlevi görmektedir. İdrar kesesinin boyun kısmı, simfizis pubisin 4-5 santim gerisinde yer alır. İdrar kesesinin üst yüzü ise üçgen şekildedir ve gerek erkeklerde gerekse de bayanlarda periton zarıyla örtülüdür. Üst yüzün arka kısmı, sadece bayanlarda uterusun yani rahim ön yüzüyle komşu olmaktadır.

İdrar Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çok uzun süreyle sonda kullanımı, idrar boşaltma kanalında yaralanma belirtisi ve kalıcı tahribat oluşturabilir. Bu durumda bir ameliyat sayesinde idrar kesesinin doğrudan karın duvarına birleştirilmesiyle, idrar boşaltımının doğrudan sağlanması gerekir. Zorunluluk olduğu durumlarda başvurulur. Titreme olarak adlandırılan tremor tedavisi zor olan bir durumdur. Ellerde veya gövdede, hatta bazen başta ya da çenede meydana gelen titremeler şeklindeki belirtinin tedavisi zor olmaktadır. Bu amaçla bazı ilaçların kullanımı sağlanır. Genel olarak propranol piyasa adıyla dideral ilaçlardır. Bu ilaçlar genel olarak beta bloker adı verilen cinste bir ilaç olduğundan dolayı, tansiyon ve kalp hastalıklarında kullanılırsa da birçok farklı sebeple oluşan titreme üzerinde de yeterli faydayı sağlar. 40 miligramlık hap şekillerinde olmaktadır. Tansiyon düşürücü etkisi olduğundan dolayı bazı kişiler bu ilaçtan rahatsızlık duyar. Böyle bir tahammülsüzlük olduğunda ilaca az miktarda başlayarak yavaş yavaş dozajını arttırmak faydalı olabilir. Düzenli kullanılmasa da çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Ağızdan alındıktan sonra ortalama olarak 45 dakika sonra etkisi belirir ve birkaç saat içerisinde etkisi kaybolur. Bunun için heyecanlanma ve bundan dolayı titremelerin artacağı düşünülen bazı özel durumlarda 1 saat kadar öncesinde alınması önerilmektedir. Clonazepam etki oluşturan yani beyni etkileyerek kişide sakinleştirici bir etki sağlayan bu ilaç asıl bir epilepsi ilacıdır. Hap, iğne ve damla şeklinde bulunur. Tremor tedavisinde de kullanılmaktadır. Fakat bağımlılık etki oluşturan özelliğe sahip olduğunda dolayı yeşil reçeteyle verilmektedir ve kullanımı çok önerilmez. Primidon ilacı asıl olarak bu da bir sara yani epilepsi ilacıdır. 250 miligramlık hap şeklinde bulunur. Bazı durumlarda fayda sağlar. Fakat özellikle sersemlik ve halsizlik gibi yan etkisine bazı kişiler dayanamaz. Küçük miktar ilaç içeren hap şekli olmadığından dolayı tabletin bölünmesiyle sekizde biri gibi çok az ilaç miktarlarıyla başlanarak, ilaca alıştıkça arttırmak faydalı olacaktır.

İdrar Kesesi Ameliyat Sonrası

İdrarar kesesi ameliyat sonrasında mutlaka ağrılarınız olur. Bunun için ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ağrı kesici ilaçların zararı olacak diye kullanmamazlık yapmayın. Ameliyat sonrasında dikişler herhangi bir sorun yoksa 5-10 gün içerisinde alınır. Bölge bölge dikiş alım günleri farklı olacaktır.
" } ] }