{ "title": "İdrar Kesesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-kesesi(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:45:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
İdrar kesesi, içinde idrarın biriktiği bir depodur. İdrar kesesinin maruz kaldığı enfeksiyonlar, yaralanma, hastalık gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisi kolay olur. Vücutta bulunduğu alan karnın altında, göden bağırsağıyla pubis kemiği arasındadır. Kalın duvarlı, kaslardan oluşmuş bir yapıdır. Aynı ters duran bir piramide benzemektedir. Piramidin üst kısmında ince bağırsaklar yer alır. Kadınların vücudunda ise burada rahim bulunur.

İdrar kesesi duvarındaki kas tabakası idrarın dolmasıyla birlikte genişleyebilir. İdrarın keseden boşaltılması kasların kasılmasıyla gerçekleşir. Böbreklerde üretilen idrar kanallarla idrar kesesine dolarak birikir. Kese dolsa da basınç yükselmez. Kaslar genişler ve idrara yer açar. Belirli bir sürede direnç oluştuğundan, idrara çıkma hissi hissedilir. Böbreklerden idrar kesesinde gelen kanallar kesinin üstündeki köşelerden bağlanır. Buralarda idrarın geriye kaçışını engelleyen kapakçıklar vardır. İdrar kesesinden çıkan ve üretraya ulaşan idrar dışarıya atılır. Normalde idrar yolunu saran kas sfinkterle kapalı şekilde tutulur. İdrar çıkarken kas gevşer ve idrar yolu açılır. İdrar kesesindeki kaslar kasılarak, idrarda idrar yoluna gönderilir. Kadınlardaki idrar yolu yaklaşık 2,5 cm olduğundan, kasların çeşitli enfeksiyonlardan, yaşın ilerlemesinden ya da diğer nedenlerden etkilenmesi daha kolay olur. Erkeklerde mesafenin prostat ve penis boyu ile bağlantılı olarak uzun olduğundan, bakterilerin idrar kesesine ulaşması kadınlardan daha zor olur.

İdrar kesesinin kadınlarda daha büyük olduğu düşünülse de bu doğru değildir. Cinsiyet fark etmeksizin idrar kesesi hacmi genellikle aynıdır. Kadınlar idrarlarını daha uzun süre tutabilir, çünkü boşaltma refleksini kadınlar daha iyi kontrol eder. Bazen kadınların günde 1 defa idrara çıktığı bile görülebilir.

İdrar kesesi denetimi

Yetişkinlerde idrar kesesinin aldığı idrar miktarı yarım litre kadardır. Bunun fazlası kişinin rahatsız olmasına yol açar. İdrar kesesi bu miktara ulaşmadan boşaltılmalıdır. Kese dolduğunda kaslar sinirler aracılığıyla sinyaller göndererek, idrarın boşaltılmasını sağlar. Bu mekanizma çocuklarda henüz gelişmediğinden, ilk yaşlarda idrar kaçırma sorunları yaşanır. Daha sonradan tuvalet alışkanlığı kazanıldığında, beyin idrar kaçırma refleksini bastırır. Eğer uygun olmayan bir ortamda idrar çıkarma hissi oluşursa, beyinden gelen sinyaller kasların gevşemesine engel olur. Bu aşamadan sonra idrar kesesi yeniden dolmaya başlar. Fakat en sonunda idrar çıkarma refleksi baskın olup idrar kesesinin boşaltılması gerçekleşir. Kaslar idrarın tam boşaltılmasına kadar kasılmaya devam eder.
" } ] }