{ "title": "İdrar Kesesinde Taş", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-kesesinde-tas.jpg", "date": "23.01.2024 04:20:35", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
İdrar kesesinde taş oluşumuna sık sık rastlanmaktadır. Oluşan taşlar kocaman bir yumurta büyüklüğünde olabilmektedir veya bilye taneleri denli çok fazla sayıda görülebilir. İdrar kesesi taşları çoğunlukla erkeklerde görülür. Taşlar kese içerisinde davranış ederler. Davranış yoksa idrar kesesi taşı bir ur, mesaneden geçtiğimiz dikiş materyali veya unutulmuş bir DJ stent üstünde gelişmiş olabilmektedir. İdrar kesesi taşları idrar kesesini tahriş ederek ve idrar çıkma kanalını tıkayarak hastada mühim sıkıntılara yöntem açar.

Ne benzeri şikâyetler görülür?
Ağrı bilhassa idrarın bitiminde şiddetlenir. Ağrı torbalara, makata ve penis içerisine yayılabilir. Taş idrar çıkma kanalına girip, idrar kanalını tıkayabilir. Bu vaziyette idrar çıkışı ansızın durur. Hasta pozisyon değiştirerek taşın bir daha idrar kesesi içerisine düşmesini sağlayabilirse, idrar inşa etmeye aynı ritimde devam edebilir. Şayet taş idrar çıkma kanalına takılır ve idrar kanalını tıkarsa, taşın bir sonda ile idrar kesesi içerisine geriye itilmesi gereklidir. Tersi halde hastanın idrar yapabilmesi imkânsızdır. İdrar kesesi taşları idrar yollarında iltihaplara yöntem açabilir.

Mesanede taş neden oluşur?

Mesanede görülebilen taşlar birçok vakit böbreklerden atılmış vaziyette olan taşlardır. İdrar kesesine iştirak eden bu taşlar dışarı atılamazsa, idrar kesesi içerisinde büyürler. İdrar kesesi içerisinde oluşmuş taşlar ise çoğunlukla idrarın tam boşaltılamadığı vaziyetler ardından meydana çıkar. Bilhassa büyümüş prostat, idrar kanalını daraltarak taşın dışarı atılmasını önler veya idrarın bir bölümünün kese içerisinde kalmasına yol açarak idrar kesesi içerisinde taş oluşmasına yöntem açar. İdrar tamamı ile boşalmayınca, içerisinde bulunan kristaller çöker ve birleşirler. İdrarı tamamı ile boşaltamama problemi uzunca sürerse bu meydana iştirak eden küçük kristal kümeleri taş haline gelmektedir. Sık sık tekrarlayan idrar yolu irinleri ve üretradaki, idrar çıkma kanalı darlıklar da idrar kesesi taşı oluşumuna neden olur. İdrar kesesi duvarının zayıflaması neticesi divertikül dediğimiz, içini boşaltma becerisi olmamış kesecikler içerisinde, idrarın birçok kez kalması da burada taş gelişimine neden olur. Nörojen idrar kesesi gelişen hasta olanların da mesanelerinde taş gelişebilir. İnme.

Felç veya omurilik yaralanması neticesi mesaneyi muayene eden sinirlerin hasar görmesiyle nörojen idrar kesesi gelişir.

Şüphe şeklinde ifade edilecek testler nelerdir?

İdrar tahlili: İdrarda birçok kez inflamasyon ve kan saptanır.

Röntgen: Çekilecek pelvis grafisinde mesanedeki taşlar görülür. Birtakım taş türleri direk filmlerde görülmeyebilir.

Ultrason: Mesanedeki taşları rahatlıkla saptar. Mesanede içerisinde bulunan kan pıhtılarının ve üzeri kireçlenmiş idrar kesesi tümörlerinin idrar kesesi taşlarıyla karıştırılabileceği akılda tutulmalıdır.

Sistoskopi: Zanlı vaziyetlerde idrar kesesinin ışıklı bir aletle içeriden analiz edilmesi kesinlikle tanıyı koydurur.

Spiral bilgisayarlı tomografi taraması: bu araştırma çok fazla küçük taşları dahi belirleyebilir ve tüm idrar kesesi taşlarını saptama etmek amaçlı en duyarlı tetkiklerden bir tanesi olarak onay edilir.

Tedavi ne türlü yapılır?

Küçük boyuttaki taşlar, şayet idrar kanalını tıkayan prostat büyümesi veya darlık benzeri bir vaziyet yoksa, bol su içmeyle (Saat başı 1-2 su bardağı, gün içerisinde 2-2, 5 litre su) atılabilir. İdrar kanalından geçemeyecek denli kocaman taşlar, kapalı yolla idrar kesesi içerisinde kırılarak dışarı alınabilir.
" } ] }