{ "title": "İdrar Kokusu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-kokusu(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:29:32", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrar Kokusu, Günlük yaşamda gerçekleştirdiğimiz aktivitelerimizin ve yaşamsal fonksiyonlarımızın devam etmesinde metabolizmamız etkili olmaktadır. Metabolizmanın çalışması sonucunda toksinler, kan zehri ve gerekenden fazla mineral ve suyun vücuttan atılması gerekmektedir. İdrar, böbrek ve idrar yolları aracılığıyla metabolik atıkların vücut dışarısına atılmış olduğu bir sıvıdır. İdrar sıvısının büyük bir kısmı su olmaktadır. Geriye kalan kısmında ise vücudumuzdaki mineraller, vitaminler, tuz, asit gibi organik ve inorganik maddeler bulunmaktadır. Vücut dengesini bozacak zararlı maddeler ve fazla miktarda vücuda alınan maddeler metabolik atık olarak vücut dışına atılması gerekmektedir. İdrar da bu dengeyi sağlayan önemli bir vücut sıvısı olarak bilinir. İdrar kokusu herkesin hayatında bir kez dahi olsa karşılaşmış olduğu idrar yolu enfeksiyonlardan kaynaklı olarak meydana gelen problemlerdendir. Su kaybı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli nedenler idrar kokusuna sebep olabilir. İdrar kokusunun neden kaynaklandığını anlamak, daha ciddi problemler doğmasına engel olmaktadır. İdrar sayesinde vücuttaki fazla miktarda olan su ve vücuttaki toksinler dışarı atılır. İdrar mikropsuz olduğundan dolayı normal şartlarda kokusuz olmaktadır. Fakat kimi zaman bazı hastalıkların sonucu olarak idrarda renk ve koku değişimi görülür. İdrar rengi, hastalık habercisi niteliğinde değerlendirilmelidir. Glikozun vücutta tam olarak işlenememesi durumunda vücutta fazla olan glikoz, idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Dışarı atılan glikozla beraber idrarda tatlı bir koku oluşum göstermektedir. Hamilelikte idrardaki bu koku diyabet hastalığının işaretçi olarak görülür.

İdrar Kokusu Neden Olur?
Normal sağlıklı bir kişi gün içerisinde ortalama olarak 1,5 litre idrar üretir ve bunu 5-6 kez idrar yapılmasıyla vücuttan dışarı atar. İdrarın kendine özgü rengi ve kokusu vardır. Normalde idrarın rengi açık sarımsı berrak, idrarın kokusu da rahatsızlık vermeyecek şekilde olmaktadır. Fakat bazı hastalıklardan ve enfeksiyon durumunda idrar kokusu ve renginde değişiklik meydana gelebilir. Bu durumlarda idrar kokusunun ve renginin vücudumuzdaki önemli bir problemin habercisi olduğu kanısına varılabilir. İdrar kokusu normal kokudan keskin kokusundan daha ağır kokulara kadar değişim gösterir. İdrar kokusu böbrekler tarafından atılan çeşitli kimyasal maddelerin hacmi ve yoğunluğuyla ilgili olmaktadır. Normal olarak seyreltilen idrarda keskin kokulara sebep olacak şeyler yoktur. Eğer idrar son derece yoğun olursa, idrar kokusu güçlü bir amonyak derecesinde belirecektir. Su kaybı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli problemler bu duruma sebep olabilir. İdrar kokusu neden kaynaklı olduğunu anlamak, daha ciddi problemler doğmasına engel olunur.
" } ] }