{ "title": "İdrar Koyulaşması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-koyulasmasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:25:39", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
İdrar Koyulaşması, Vücudunu takip eden, kendini tanıyan insanlar da erken teşhis daha kolay olmaktadır. Çünkü vücudun tepkilerini, sağlıklı, sağlıksız reaksiyonlarını bilen, vücudunu ve metabolizmasını takip eden bir kişi vücudunda oluşabilecek her türlü değişikliği hemen fark edebilir. Fakat kendini tanısın veya tanımasın idrar renginde oluşabilecek değişimler herkes tarafından kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. İdrar rengindeki değişimler de doğru bir şekilde takip edildiği zaman vücudun sistemindeki aksaklıklar olası hastalıklar kolayca tespit edilebilir. Ancak öncelikle şunu belirtmek gerekir; her koyulaşma bir hastalığın belirtisi değildir. İdrar renginde meydana gelen koyulaşmaların hastalık dışında farklı sebepleri vardır. Bunları kategorilere ayıracak olursak genel anlamda üç ayrı kategoride inceleyebiliriz.

Beslenmenin idrar renginde meydana gelen koyulaşmaya etkileri şöyledir

Tüketilen gıdalar özellikle de renklendirici içeren gıdalar veya baskın renk pigmentleri içeren besin maddeleri idrar renginde koyulaşmalara sebep olur. Pancar, böğürtlen gibi besinler de idrarın kırmızı renkte olmasına neden olmaktadır. Bazı besinler idrarın kahve rengine dahi dönüşmesine neden olacak kadar koyulaştırabilir, baklagiller ve kahverengi besinler de buna sebep olabilir. Havuç ve çok miktarda C vitamini tüketmek ise idrarı turuncu renge dönüştürebilir.

Kullanılan ilaçlarda idrar renginde değişikliklere yol açabilir

Kullanılan farklı ilaçlar idrar renginin koyulaşmasına neden olan en büyük etkenlerden bir tanesidir. Özellikle kemoterapi tedavisi gören kişilerde kullanılan ilaçlar idrar rengini kahverengine dönüştürecek kadar koyulaşmasına yol açar. Aşırı antibiyotik kullanımıysa idrar renginin kırmızıya ya da pembe renge dönmesine neden olabilmektedir. Kullanılan vitamin hapları da idrar renginde mavi veya yeşile yakın koyulaşmalara sebep olabilmektedir. Eğer sizde bu tür ilaçlar kullanıyorsanız idrarınızdaki koyulaşmalar doğal olabilir.

Su Kaybı

Vücudun ihtiyacı olan su miktarı karşılanmadığı zaman bu durum idrar renginde koyulaşma meydana getirir, idrar koyu sarı veya kahverengiye dönüşebilir. Böyle durumla karşılaşıldığında yapılması gereken şey, sıvı tüketimini arttırmaktır. Vücudun ihtiyacı olan sıvı sağlandıkça idrar rengi zamanla normale döner. Eğer bu durumlardan herhangi birisi olmamasına rağmen idrarda bir koyulaşma görülüyor ise bu koyulaşma çeşitli hastalıkların belirtisi olarak algılanabilir. Günlük hayatta ilaç kullanımında, beslenmede, sıvı tüketiminde herhangi bir şekilde değişiklik olmamış ama buna rağmen idrarın rengi koyulaşmış veya renk değiştirmiş ise zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.
" } ] }