{ "title": "İdrar Ph Kaç Olmalı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Ph-Kac-Olmali-23.jpg", "date": "19.01.2024 11:59:27", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "İdrar Ph Kaç Olmalı; idrar Ph 4.5-8 arasındadır. İdrar Ph 4.5 altında ise asit özellikte, Ph 8 üzerinde ise alkalidir. Ortalama idrar Ph 6 olarak kabul edilmektedir. Referans aralığı 4.8-7.4 arasındadır. İdrar Ph'nın düşük olması istenen bir durum değildir. Genellikle alkali olması tercih edilmektedir. İdrar Ph asidik olması kanser hastalığının en belirgin özelliğidir, vücudu günden güne eritir ve kanser hücrelerinin yayılmasına neden olur.

İdrar Ph Testi Neden Yapılır

İdrar Ph değerinin düşük olması yani asidik olması böbrek taşına sebep olabileceğinden doktorlar idrar Ph bilmek isterler. İdrar Ph ayarlayarak idrar yollarında taş oluşmasını engellemeye çalışırlar. Bazı ilaçları idrar Ph asidik olmasına sebep olur. İdrarın asidik olması sakıncalı olduğu için bu ilaçları kullanan kişilerde idrarın aşırı asidik olup olmadığını görmek için idrar Ph testi yapılmasını isterler. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan bazı antibiyotikler bazik idrarda daha etkili olurlar. Bu antibiyotikleri hastaya yazarken idrarın alkali olup olmadığını bilmek için idrar Ph tahlili isterler. Böylece en uygun antibiyotiği seçebilirler.

İdrarın Ph Değiştiren İlaçlar

Glokom ve epilepsi gibi ilaçların tedavisinde kullanılan asetazolamid içeren ilaçlar. Öksürük şuruplarının içerisinde bulunan amonyum klorid idara Ph değiştirebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan metenamin mandelat, böbrek taşlarında ve gut hastalığının tedavisinde kullanılan potasyum sitrat idrar Ph değiştirebilir. Mide yanmasında kullanılan sodyum bikarbonat ve yüksek tansiyonda tedavisinde kullanılan tiyazit tipi idrar söktürücü ilaçlar idrar Ph değiştirebilir.

İdrarda Ph düşük çıkması idrarın asit özellikle olduğunu göstermektedir. Asit idrarda Ph değeri 7'nin altındadır. Asidoz, susuz kalma, ishal, açlık şeker koması gibi durumlarda idrar Ph düşer ve asidik özellik de olur. İdrarda Ph değerinin 7'nin üzerinde çıkması idrarın bazik olduğunu göstermektedir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrar Ph yükseltmektedir. İdrarın oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesi idrarın alkali çıkmasına sebep olur. Beklemiş idrarda alkali yüksek çıkacağı için sonuç tahlil sonucu yanlış olur. Bu nedenle idrar örnekleri alınır alınmaz laboratuvara ulaştırılmalıdır.
" } ] }