{ "title": "İdrar Sıklığı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Sikligi-99.jpg", "date": "21.01.2024 15:42:52", "author": "heyran mahi", "article": [ { "article": "İdrar Sıklığı, kişinin yaşı, vücut ısısı, hareketli olup olmadığı, hastalıkları, enfeksiyon ve tabi ki aldığı sıvı etkiler. İdrar sıklığı çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte orta yaş ve üzeri erkeklerde de çokça görülür. Bu durum yaşam kalitesini fazlasıyla düşürmektedir. Özellikle gece uykusundan uyanıp idrara çıkma ihtiyacı duyan birey uykusunu alamayacak ve bu durum depresyon gibi psikolojik sorunlara sebebiyet gösterecektir. Kişi çok sık idrara çıkmayı basite almamalı ve altında yatan sebebi hastaneye giderek öğrenmelidir ve böylece sebebi bilinen bir rahatsızlığı tedavi etmek daha kolay olacaktır.

İdrar Sıklığı Neden Olur?

Mesane Kanseri ve İdrar Sıklığı ve mesane arasında ilişki vardır. Bir erkek orta yaşın üzerindeyse ve sigara kullanıp çok sık idrara çıkıyorsa; idrarda yanma, sıklıkla ağrısız kanama, idrar sonrası rahatlayamama gibi durumlar varsa bu yüksek bir ihtimal olabilir.

MS- Parkinson ve İdrar Sıklığı: MS ve ileri yaşlardaki Parkinson gibi hastalıklar beyin sistemiyle ilgili dokuları ilgilendirir. İdrar torbasına giden sinirlerin tutulması gibi bir durumda idrar kaçırma durumuyla karşılaşılır. Bu tarz durumlarda uzmana görünülür ve gerekli tedavi görülürse idrar sıklığı, idrar kaçırma vb. İdrar yolu ile ilgili şikâyetler bitecektir.

Şeker Hastalığı ve İdrar Sıklığı: Şeker hastalığının en sık görülen belirtilerinden biri sık sık idrara gitmektir. İdrara şeker geçişi nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlığın tanısı basit bir idrar tahliliyle konulmaktadır. Kişi eğer çok sıvı tüketmediği halde sık sık idrara çıka ihtiyacı duyuyorsa ve yahut yeterli düzeyde sıvı tükettiği halde ağzı kuruyorsa şeker hastalığının olma ihtimali vardır. Bu durumda uzmana görünmelidir.

Taş Hastalıkları ve İdrar Sıklığı: İdrar torbasında veya bu bölgeye yakın idrar yollarında bulunan taşlar da idrarda rahatsızlık hissi, sık idrar yapma isteği ve idrarda kanama gibi şikâyetlere neden olabilmektedir. Taşların varlığı basit bir ultrasonografi veya röntgen filmi tespit edilebilmektedir. Teşhis ardından endoskopik yöntemlerle tedavi edilerek ciddi sağlık sorunlarına yol açmaları önlenebilmektedir.

İdrar sıklığı diğer neden olur?
Enfeksiyonla ilgili durumlar özellikle kadınlarda rastlanılan bir durumdur. İdrar sonrası yanlış temizleme buna sebep olabilmektedir. Temizleme arkadan öne değil, önden arkaya doğru olmalıdır. Naylon ve sıkı iç çamaşırları giyilmemeli; pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Adet döneminde hijyene dikkat edilmelidir. Diyelim ki hastaneye gittiniz, uzmanlara göründünüz ve hiçbir hastalık çıkmadıysa; buna rağmen siz hala gece idrara çıkma sebebiyle uykunuzdan uyanıyorsanız gece sıvı tüketimini azaltmalısınız. Almanız gereken sıvı miktarını gündüze yaymalısınız. Gece çay, kahve, alkol vb. Alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz.

" } ] }