{ "title": "İdrar Sonrası Yanma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Sonrasi-Yanma-89.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:26", "author": "TUĞBA YILMAZ", "article": [ { "article": "İdrar Sonrası Yanma, İdrar yaparken acı çekilmesine neden olan rahatsızlıktır. İdrarda yanma ve ağrı şikâyeti olan kişilerde çoğu kez sık idrara çıkma ve aşırı idrar yanma hissi de görülür. İdrar yanması çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bel soğukluğu, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane uru, yumurtalık iltihabı gibi sebepler idrar yanmasına neden olur.

İdrarda yanma etkisi yapan enfeksiyon oluşumudur. Kişilerde idrarı tam olarak yapamama hissi duyulmasına neden olur. İdrar yollarını direkt olarak etkileyen böbrek rahatsızlıkları da yanma hissi duyulmasına neden olur. İdrar yollarının sağlığı için alınacak önlem idrarın geliğinde tuvalete gidilmesidir. İdrar yanması yakınması kadınlarda daha fazla olur. Bunun sebebi idrar yolunun daha kısa olmasıdır. Erkeklerde idrar yaparken yanma hissi duyulması, bel soğukluğu ve klamidya enfeksiyonu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık belirtisi. Prostat iltihabı erkeklerde idrar yaparken yanma hissine sebep olabilir.

İdrar Sonrası Yanma Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrarda yanma genellikle enfeksiyona ve iltihabı sonucu ortaya çıkar. İdrarın vücuttan atılmasını sağlayan vücut sisteminin herhangi bir noktasında görülen enfeksiyon ve iltihaplar idrar yanmasına neden olabilir.

Sistit, İhmal edildiğinde kronikleşen mesane ve böbreklerde kalıcı hasara sebep olabilen sistit idrarda yanmayla kendine gösterir. Kadınlarda sistit oluşması daha fazla görülür. Sistit oluşumunda idrar yaparken yanma, sızlama ve ağrı oluşur. Hastalar sıkça ve acilen idrara çıkar tam boşalamama hissi uyandırır ve bazı durumlarda idrarda kan görülür. Tedavide antibiyotik kullanılması gerekir.

İdrar Sonrası Yanma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bol bol su içmek, temizliğe önem vermek, idrarı tutmayıp sık sık tuvalete gitmek, baharatlı gıdalardan uzak durmak, ayakları üşütmemek idrar yolu enfeksiyonuna önleyerek idrar yanması problemi yaşamanıza engel olur. İdrar yollarındaki iltihabı geçirmek için antibiyotikler kullanılır. Uzun süre kullanılan antibiyotikler zararlı olacağı için size bitkisel çözümlerden bahsedeyim.

Yaban mersini ve çay üzümü bakterilerin mesane duvarına tutulmasına engel olur. Bu iki besin iyi birer idrar söktürücüdür. Yaban mersini ve çay üzümü doğal antibiyotiktir.

Maydanoz idrar yanması için kullanılan başlıca besinlerden bir tanesidir. İyi bir idrar söktürücüdür. Karnabaharda idrar yolu enfeksiyonuna bilinen en etkili sebzedir. Karnabahar kürü yaparak idrar yolu enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.

İdrar Sonrası Yanma Nasıl Önlenir
" } ] }