{ "title": "İdrar Tahlili Değerleri", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Tahlili-Degerleri-25.jpg", "date": "20.01.2024 12:23:08", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "
İdrar Tahlili Değerleri, Yapılan araştırmalarda ve anketlerde birçok kişinin idrar tahlilini verdiğini ancak idrar tahlilindeki sonuçların ve kısaltmaların ne anlama geldiğini bilmediğini gözler önüne sermektedir. Bu nedenle bu yazımızda idrar tahlil değerlerini ve kısaltmaların ne anlama geldiğiniz paylaşacağım.

SG Dansite (Yoğunluk): Referans aralığı 1.010/1.020 arasında olmaktadır. Bu aralıkların dışında olduğu zaman Refraktometre adı verilen bir cihaz ile tekrar bir ölçüm yapılması gerekir. İdrarda protein atımı ve idrarın soğutulması dansiteyi artıran faktörlerdendir.

LEU (Lökosit): İdrar tahlilinde görülen lökosit patolojik bir neden olduğunu gösterir. Az veya çok olması fark etmez. Dikkat edilmesi gereken önemli bir bulgudur.

PH: Referans aralığı 4.8/7.4 aralığında olması gerekir. Ortalama olarak pH 6 olarak da kabul edilmektedir. Kan transfüzyonları, kusmalar, alkali yapıcı maddelerin fazla alımı ve uzun süreli olarak soğuk banyo yapmak idrarda pH' ının artmasına ve yüksek çıkmasına neden olmaktadır. Gut hastalığı, şeker hastalığı, yüksek proteinli diyet, lösemi, C vitamini eksikliği, akut eklem romatizması ve asidik ilaçların tüketimi idrar da pH'ın azalmasına neden olmaktadır.

NIT (Nitrit): İdrar tahlilinde bulunan nitrit, nitrit üreten bakterilerin var olduğunu gösterir.

PRO (Protein): İdrarda görülen protein genellikle hamilelik döneminde görülmektedir. Normalde sık rastlanan bir durum değildir. Ancak hamile olmayan normal bireylerde görülen protein böbrek rahatsızlığı olduğunun belirtisidir. Ayrıca idrar yolu ile dışarı atılan proteinin tipi bu hastalığın tanısını koyabilmek için çok önemlidir.

GLU (Glikoz): İdrar tahlilinde glikozun negatif çıkması beklenmektedir. Kanda aşırı derecede glikoz çıkması, idrarda da glikoz çıkmasına neden olmaktadır. Ancak kimi hastalarda kanda aşırı glikoz çıkmasına rağmen idrar tahlilinde glikoz çıkmayabilir. Uzun süreli açlık, gebelik, şeker hastalığı ve kurşun zehirlenmesi idrarda glikoz seviyesinin artış göstermesine neden olmaktadır.

ERY (Eritrosit): İdrar tahlilinde kan olduğunu gösterir.

KET (Keton): İdrar tahlilinde keton görülmesi genellikle aç kişilerde ortaya çıkar. İdrar tahlilini yapan kişi ne kadar aç ise idrar tahlilinde keton o kadar yüksek seviyede çıkar. Özellikle diyabetli olan hastalarda da bu duruma rastlanmaktadır. Ateş, şiddetli kusmalar, ishal de idrar da keton miktarının artmasına neden olmaktadır.

UBG (Ürobilinojen): Normal bir idrar tahlilinde ürobilinojen değerleri kalitatif olarak negatif olması gerekirken, 24 saatlik bir idrar sonucunda 0,25 mg olarak tespit edilebilir. Ürobilin, sterkobilinojen, ürobilinojen ve sterkobilin bilirubinnin bir yıkım ürünleridir.

BIL(Bilirubin): Etçil olan hayvanların safrasında bulunan boya maddesidir. Normalde idrarda bulunmaz. Ancak sarılık gibi durumlarda idrar tahlilinde görülebilir. İdrar tahlilinde bilirubin görülmesi sarılık hastalığının en belirgin belirtisidir.
" } ] }