{ "title": "İdrar Torbası Ameliyatı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Torbasi-Ameliyati-14.jpg", "date": "19.01.2024 20:09:44", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
İdrar Torbası Ameliyatı, İdrar kesesi ameliyatı önemli bir ameliyattır. İdrar kesesi, böbrekler tarafından hazırlanan idrarın dışarı atılmadan önce toplandığı bir kese torbasıdır. İdrar kesesinde 400 ml. Miktarında idrar birikebilir. Kese içinde bulunan idrar miktarı 280 ml'ye kadar eriştiğinde idrara çıkma isteği uyandırmaktadır. İdrar kesesi \"Küçük pelvis\" denilen boşluk içinde bulunmaktadır. İdrar torbasının dört yüzü bulunmaktadır. Bunlar; arka taban yüzü, üst yüz ve iki tane ön-alt-yan yüzlerden oluşmaktadır. Arka taban yüzü üçgen biçimine benzer ve aşağı arkaya doğru bakar. Bu yüz kadınlarda vajinanın ön duvarında, erkeklerde ise rektumla komşu halinde bulunur. Arka taban yüz erkekte \"Duktus deferens\" ve \"Vezika seminalis\" ile de komşu halindedir. Bahsettiğimiz bu son iki yapı erkek üreme yollarıyla ilgilidir. Arka taban yüzünün alt kısmında idrar kesesinin boyun bölgesi bulunur. İdrar kesesi ameliyatından önce uzun bir süreyle sonda kullanmak, idrar boşaltma kanalında oluşan yaralanmalar ve kalıcı tahribat meydana getirebilir. Bu durumda bir ameliyat yardımıyla idrar kesesinin doğrudan karın duvarına birleştirilmesi sağlanıp, doğrudan idrar boşaltımının yapılması gerekebilir. Zor olmayan bir işlemdir. Gerekli görüldüğü zaman yapılmaktadır. Titreme olarak adlandırılan Tremor zor tedavi edilebilen bir durumdur. Ellerde veya vücutta (Hatta bazen baş veya çene de) ortaya çıkan titremeler (Tremor) şeklindeki belirtinin tedavisi çok zordur.

İdrar Torbası Ameliyatı Sonrası Diyeti

Pek çok ameliyat sonrasında herhangi bir diyet önerilmez. Fakat karnın açıldığı açık abdomen ameliyatlarından sonra ilk 2-3 hafta yumuşak gıdalar alınması gerekir, daha sonra normal gıdaya geçilebilir. İlk zamanlar gıdalar günde 6 öğünde ve az miktarda alınmalıdır. Bu dönemde kuru meyveler, çiğ sebze ve meyveler, baharatlı besinler, mısır, mantar, kuru yemiş, karbonatlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Günde en az 1.5 litre su tüketilmelidir. Bununla dışkı yumuşayıp dışkılama da sorun olmayacaktır. Alkollü içecekler özellikle ağrı kesici alındığı sürece kullanılmamalıdır.

İdrar Torbası Ameliyatı Sonrası Banyo

Ameliyat sonrasında banyo, eğer bir sıkıntı yoksa 4 ya da 6. Gün banyo yapılabilir. Epitelizasyon 24. Saat sonunda tamamlanmış olacaktır. Aksi belirtilmedikçe 3. Günden itibaren banyo yapılabilir. Ancak yine de sabun ve diğer maddelerin sakıncaları düşünülüp açık yara yoksa 5. Günü beklemekte fayda vardır. Ameliyat yerine lif ve kese sürmeyin.

İdrar Kesesi Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında kesinlikle ağrılar olacaktır. Bunun için ağrı kesici kullanılabilir. Zararı var diye de kullanmamazlık yapmayın. Çünkü bu ağrının verdiği stresin de sakıncaları vardır. Boşu boşuna kendinize acı çektirmeyin. Ameliyat sonrasında dikişler herhangi bir sıkıntı yoksa 5 veya 10 gün içinde açılır. Bölge bölge dikiş alım günleri değişmektedir. Ameliyattan sonra yaranın iyileşme sürecinin daha hızlı olması için, 48 saatten sonra yaralar açık bırakılır. Herhangi bir sıkıntı yoksa pansuman yapılmaz.
" } ] }