{ "title": "İdrar Torbası Hastalıkları", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Torbasi-Hastaliklari-69.jpg", "date": "21.01.2024 18:47:13", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "İdrar torbası hastalıkları özellikle kadınların başına erkeklere nazaran daha sık gelebilen idrar kesesinden kaynaklanan hastalıklardır. İdrar torbası boşaltım sisteminin bir parçası olup karın boşluğunun alt kısmında bulunur. İdrar torbasına mesane de denmektedir. İdrar torbası böbreklerden üreterler sayesinde gelen idrarı geçici olarak depolar. İdrar miktarının artışına göre genişleyebilir. Daha sonra idrarı üreterle dışarı atar. İdrar torbası 300 ile 500 mililitre kadar idrar biriktirebilir.

İdrar Torbası Hastalıklarının Genel Belirtileri Nelerdir?
İdrar Torbası Hastalıkları

İdrar torbası iltihabı (Sistis): bu hastalık çeşitli mikrop çeşitlerinin oluştura bildiği idrar torbası iltihaplanması şeklinde oluşur. En sık idrar torbası ve üroloji hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde karşılaşıldığı gibi çocuklarda da bu hastalık görülebilir. Bu hastalık anatomik yapılar sebebiyle kadınlarda daha sık gözükür. Her kadının hayatında bir kez sistise yakalandığı düşünülmektedir. İdrar torbası iltihabı ani gerçekleşebileceği gibi daha uzun süren fakat belirtileri daha az olan şekliyle de karşılaşılabilir. Sık idrar kaçırma idrarda yanma karın ağrısı idrarda kanama gibi belirtiler verir. İdrar torbası iltihaplanmasına mesanede taş böbreklere idrar kaçması prostat büyümesi tümör gibi nedenlerden dolayı gözükebileceği gibi herhangi bir mikroptan kaynaklı da olabilir. Belirtiler dikkatli takip edilerek üroloji uzmanına gidilmeli hastalığın tanısı konulmalı ve gerekli tedavi başlatılmalıdır. Genellikle antibiyotik tedavisi iltihabı kurutur.

İdrar torbası kanseri: bu hastalık idrar torbası hastalıklarının en ciddisidir. Mesanede oluşan kötü huylu hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Mesane kanseri yüzeysel ve derin mesane kanseri olarak ikiye ayrılır. Mesane kanseri idrar torbasının görüntülü incelenmesi yani sistoskopi sonucu tanısı konulur. Tedavide hastanın 3 ayda bir sistoskopi ile izlenmesi aldığı kemoterapi ilaçların işe yarayıp yaramadığı veya dozunun ayarlanması gerekir. Eğer mesane tümörü derin mesane tümörüyse cerrahi işlem ile çıkartılmalıdır.

İdrar kaçırma hastalığı: İdrar kaçırma İdrar torbası hastalıklarının çok sık karşılaşıldığı bir türüdür. Birçok yan sebepten idrar kaçırılabilir. Bunlar, vajina enfeksiyonu sistis zor doğumlar tümörler mesane taşları hormon düzensizliği sinirsel rahatsızlıklar prostat büyümesi gibi asıl rahatsızlıklar sebep olabilir. Kadınları erkeklere nazaran daha fazla etkiler. Tıbbi tedavi soruna çözüm olabilir. Tıbbi tedavi çözüm olmazsa cerrahi müdahale ile başarılı bir şekilde soruna çözüm bulunulur. Mesanenin kasılması amacı ile pil takılabilir.
" } ] }