{ "title": "İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-torbasi-sarkmasi-ameliyati-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 02:08:31", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır, Günümüzde idrar torbası sarkması ve mesane sarkması dolayısı ile idrar kaçırma yaşayan kişilerin sayılarında son zamanlarda çok büyük oranda bir artış görülmektedir. Mesane ya da üretranın vajinanın içerisine veya dışarıya doğru sarkmasına idrar torbası sarkması ismi verilir. Tıpta ise bu duruma sistosel denilmektedir. Genellikle kadınlarda karşılaşılan bir problem olup genital bölgelerde sarkma cinsel organların bu organları karının içinde sabitleyen bağlarının görevini kaybetmesi nedeni ile aşağıya yani vajinaya doğru yer değiştirme durumu görülür. Vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesi ile gelişir. Mesane sarkması da vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının rahim içine doğru bombe hal almasına verilen isim olmaktadır. Bu durumda özellikle öksürme, hapşırma, ağır malzemeler taşıma gibi karın içi basıncını oluşturan durumlarda kadının vajina içerisinde şişen idrar torbasını eliyle fark edebilmesine neden olmaktadır.

İdrar torbası sarkması ameliyatı nasıl yapılır dersek eğer uzmanlar şu şekilde açıklama yapmaktadır. İdrar torbası sarkması durumunda öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, ağır yük kaldırma gibi karnın içine basıncı arttıran durumlarda idrar kaçırma görülmektedir. Bu tür durunda kişi idrarını yapmakta güçlük çekebilmektedir ancak eliyle idrar torbasını yukarı kaldırarak idrarını yapabilmektedir. Bu durumu yaşayan kişilerde böbreklerde sorunlar yaşanmaktadır ve böbreklerin işlemi bozulmaktadır. İdrar torbası sarkması belirtileri ise şu şekilde olmaktadır.
İdrar torbası sarkması ameliyatı nasıl yapılır hususunda hafif durumlarında cerrahi müdahale gerektirmemesine rağmen, ilerleyen durumlarda ameliyat tercih edilmektedir. Bu ameliyat yarım saat kadar sürmektedir ve sorunun çözülmesi durumu %95 oranında etkili olmaktadır. Ayrıca herhangi bir iz olmadan cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir. Müdahale vajina içerisinden yapılmaktadır. Doğurganlığı tamam olan bir kadında genital organ sarkmasında uygulanan tedavi yöntemi genel olarak rahmin vajinadan çıkartılır ve ön ve arka vajina duvarlarında olan fazlalıkların çıkarılmasıyla vajina daraltılması işlemi yapılır. Fakat bu ameliyat çoğu bayanı korkutmasından dolayı kisiler bu şekilde yaşamına devam etmeye çalışmaktadır. Üreme yaşındaki ve halen doğum yapmayı düşünen veya ailesini tamamlamış olan bir bayan rahim alınmasını kabul etmedikçe rahim alınmaksızın sadece ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku ameliyat ile alınarak genişlemenin tedavisi yani vajinanın daraltılması gibi işlem yapılmaktadır. Ameliyat sonrası dikiş yapılmakta olup rahim dokusunun çıkarıldığı yere dikiş yapılmaktadır. İki hafta gibi bir süreyle dışarı doğru çok az olarak bir akıntı oluşabilmektedir. Sonrasında hastalar tamamen iyileşip idrar kaçırmamakta ve bir daha sarkmalar yaşanmamaktadır. İdrar torbası sarkmasının tedavisi, kişinin yaşına, hastalığın evresine, genel sağlık durumuna ve daha sonra da hamilelik isteyip istemediğine göre değişmektedir. İlerleyen günlerde hamile kalmak istemeyen bir kişide idrar torbası sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli çoğunlukla hastanın dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarı kaldırılması olarak yapılmaktadır. Bu yöntemde ise başarı oranı yarı yarıya olmaktadır. İdrar torbası sarkmasıyla birlikte idrar kaçırma problemi de varsa, bu problemin tedavi edilmesi için daha farklı operasyonlar uygulanabilir. Kısaca kişilere ameliyat uygulanabilir. Bu ameliyatlar 20 ile 30 dakikada tamamlanmakta olup %90'ın üzerinde başarılı olmaktadır.
" } ] }