{ "title": "İdrar Torbası Sarkması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-torbasi-sarkmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:05:55", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "İdrar Torbası Sarkması, Tıptaki adı 'sistosel' olan ve çoğu zaman kadınlarda görülen bir sorundur. Vajina ön duvarının, idrar torbasına verdiği dokuyu kaybetmesine bağlı olarak büyümektedir. Bunun sonucunda vajina duvarına komşu olan idrar torbası vajina içinde ufak bir şişlik oluşturur. İdrar torbası sarkması sorununda, karın içi basıncı artıran sorunlarda kadınlar vajina içerisinde bombeleşen idrar torbasını elleri ile hissedebilirler.

Genelde kadınların menopoz sonrası zamanlarında görülmektedir. Çünkü menopozda kadınlık hormonu olan 'östrojen' azalmakta, bu da kalça tabanındaki kaslarının etkisinin zayıflaması anlamına gelmektedir.

Peki, vajina duvarı neden esnekliğini kaybeder duruma gelmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Kadınların çok doğum yapması (Bu durumda kaslar gevşer ve arasındaki bagğlar zayıflarlar), büyük bebek ya da zor doğum yapma, cerrahi müdahaleler veya doğumsal yaralanmalar doku bütünlüğünü bozduğu için mesane sarkmalarına sebep olabilmektedir.

Bunların yanı sıra etken faktörler arasında sigara içmek, astım ve bronşit gibi benzer akciğer hastalıkları, uzun süreli kabızlık, obezite, sık meydana gelen öksürük veya doku zayıflıkları da yer almaktadır.

Mesane Sarkması Nasıl Belirtileri Vardır?
Tedavisi Nasıldır?

Basit ve tedbirli mahiyetinde kilo verme ve sigara içmeyi bırakmak çok faydalı olacaktır. Buna ek olarak 'Kegel' adı verilen egzersiz hareketleri kasların güçlenmesi adına da yararlı olacaktır. Yukarıda sayılan belirtilerden eğer kronik öksürük varsa, ıkınma ve zorlanma meydana getireceğinden tedavisinin yapılmasında fayda vardır. Ağır kaldırmamak da alınabilecek tedbirler arasında gösterilmektedir.

Tedavide menopozdan sonra tablet ya da krem şeklinde 'östrojen' kullanılarak kalça taban kasları güçlendirilebilir.

'Pesser' adı verilen aparatların takılması, mesane sarkmasında semptomları hafifletebilmekterir. Hafif şikâyetlerde ameliyat gerekmemekte, daha ağır ve ciddi belirtilerde ise ameliyat önerilmektedir. Kısa süren (25- 35 dakika) bir cerrahi müdahale ile doku bozukluğunun düzeltilmesi genelde %95 etkin çözüm olmaktadır. Müdahale sonrasında ise bıçak izi bile olmamaktadır.

" } ] }