{ "title": "İdrar Torbası", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-torbasi.jpg", "date": "21.01.2024 08:54:19", "author": "Ece HanımHarzan", "article": [ { "article": "İdrar torbası, idrar yollarında bulunan bir organdır. İdrar yolları sırasıyla böbrek, üreterler, mesane ve üretradan meydana gelmektedir. Böbrek çok gelişmiş filtre sistemidir. Kanın böbreğe geçerek bu özelleştirilmiş filtrelerden geçer. Pis kan idrar olarak dışarı atılır geri kalan kan dolaşıma devam eder.

İdrar torbası adı verilen organ esneme özelliği olan bir organdır. Bu organ bu özelliği sayesinde mideye benzetilir. Kas yapısı sayesinde gelen idrarı uzun süre depolayabilir. Kadınlar da erkeklerden daha çok idrar torbası sarkma hastalığı yaygın olarak görülür. Genelde kadınlarda menopoz dönemi sonrası görülmektedir. Çünkü menopoz sonrası dönemde östrojen adı verilen kadınlık hormonu azalmakta ve bu da kalça tabanındaki kasların zayıflaması anlamına gelmektedir.

Kadınların çok doğum yapmaları, büyük bebek veya zor doğum yapma, cerrahi müdahaleler ve doğumsal yaralanmalar doku bütünlüğünü bozduğu için mesane sarkmalarına neden olabilir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, astım, bronşit gibi akciğer hastalıkları, obezite, sürekli gelen öksürük yer almaktadır. Bu hastalığın belirtileri ise; çok sık idrara çıkma, cinsel ilişkide ve gülme esnasında ağrı, idrar kaçırma, devamlı idrara çıkma hissi, idrar yaparken zorlanmadır. Tedavisi basit ve tedbir mahiyetinde kilo verme, sigarayı bırakmak faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra egzersiz hareketleri de etkili olacaktır. Ağır kaldırmama da alınabilecek tedbirler arasında yer alır. Menopozdan sora krem veya tablette kullanılarak kalça kaslarını kuvvetlendirebilirsiniz. Peser adı verilen aparatlar da takılması, mesane sarkmasını azaltabilir. Hafif şikâyetlerde ameliyat gerekmemekte ancak çok şiddetli ağrılarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu müdahale ile doku bozukluğunun giderilmesi gerekmektedir. Kısa süren bir operasyondur. Bıçak izi olmamaktadır.
" } ] }