{ "title": "İdrar Tutma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Tutma-35.gif", "date": "19.01.2024 06:04:33", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "İdrar tutma, çocuklarda ve yetişkinlerde oldukça sık karşılaşılan bir alışkanlıktır. İdrar tutma alışkanlığı sağlığı olumsuz etkilemektedir. İş yerlerinde, evde, okulda veya herhangi başka bir yerde tuvalete geç gitmek tercih edilebilmektedir. Kişinin kendini kasması kısa uzun vadede olabileceği gibi, kısa sürede de sağlığa olan zararlarını göstermektedir. Kişinin günlük 2,5 ile 3 litre su tüketmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir kişinin mesane torbası ise 0,5 litre su almaktadır. Doğal olarak kişinin günde ortalama olarak iki defa tuvalete çıkıp, mesanesini boşaltması gerekmektedir. Aksi halde idrar mesanede birikerek en büyük tahribatı böbreklere verecektir.

İdrar Tutmanın Zararları?

İdrar tutmanın kasık ağrısından, böbreklere kadar olumsuz etkileri vardır. En çok da böbreklere zarar vermektedir. İdrar torbasında biriken idrar, tekrar böbreklere geri çıkarak, böbreğin sağlığını olumsuz yönde tehdit etmektedir. İdrar mesanesi esnek kaslardan oluşmaktadır. İdrar tutma ise bu kasların gevşemesine sebep olmaktadır. Mesane içinde idrar birikmesine bağlı olarak genişleyen mesane basınç yapar. Bu basınç beyne tuvalet gitme olarak mesaj iletir. İdrarını tutan insanların mesanelerinde genişleme görülmektedir. Çünkü mesane içinde biriken idrar mesaneye basınç yapmaktadır. Mesane ise bu basıncı normal seviyenin üzerine çıkarmak istemez. Tuvalete çok sıkışsa bile bir süreliğine beklemek kişi açısından bir avantaj gibi görünse de aslında son derece yanlıştır. Mesane idrar tutmaya bağlı olarak genişledikçe, zamanla yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. İdrar tutmayı sıkça yapan kişilerde, daha ilerleyen zamanlarda böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Mesanenin görevi idrarı pompalayarak dışarı atmaktır. Fakat zamanla genişleme gösteren mesane, idrarı dışarı atamamaktadır. Bu durumda mesanede idrar kalmaktadır. Bu da mesanede kalan idrarın böbreklere çıkmasına ve çeşitli enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak da böbreklerde rahatsızlıklar meydana gelir. Bayanlarda idrarı dışarı atma organının boyutu erkeklere göre daha kısa kaldığı için, sistit rahatsızlığı görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda oyuna dalmak söz konusu olduğu için, idrar tutma daha fazla görülmektedir. Çocuklarda idrar tutmaya bağlı olarak idrar yolları enfeksiyonuna oldukça sık rastlanmaktadır. Bu sebeple çocuklarda çiş eğitimi çok önemlidir.

Çocuklarda.

İdrar Tutmanın Zararları Nelerdir?

İdrar tutmanın zararları hakkında çocuklar bilgilendirilmelidir. İdrar tutmak idrar yollarının iltihaplanmasına sebep olmaktadır. İdrar çıkışının dolu olması sebebi ile idrar yolları tıkanmaktadır. İdrar tutma ile idrar torbasında mikroorganizmalar oluşur ve böbreklere kadar ulaşır. Bu da iltihaplanmalara sebep olmaktadır. İdrar tutmaya bağlı olarak kabızlık çok sık görülmektedir. Dışkıdaki suyun emiliminin artması ile kabızlık ortaya çıkmaktadır. Prostat büyümesine sebep olur. Sinirsel olarak kişiyi olumsuz etkiler.

İdrar tutmaya bağlı olarak oluşan rahatsızlıkları uzmanlar, 4 evreye kadar sınırlandırmaktadır. 1 ve 2. Evrede ilaç ile tedavi mümkündür. Fakat 3 ve 4. Evrelerde cerrahi müdahale ile genişleyen böbrekleri tedavi etmektedirler. Genişleyen böbrek kanalları, cerrahi müdahale uygulanarak eski sağlığına kavuşmaktadır.

Basit gibi görünen idrar tutmanın yaşı yoktur. Her yaş grubundan insanın idrar tuttuğu görülmektedir. Zararları göz önünde bulundurularak, Sağlığı olumsuz etkileyen bu alışkanlıktan bir an önce vazgeçilmelidir.
" } ] }