{ "title": "İdrar Yolu Enfeksiyonu Antibiyotik", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-Antibiyotik-51.jpg", "date": "19.01.2024 05:27:57", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotik: Özellikle kadınlarda sık sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan idrar yolu enfeksiyonu, çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara yol açabilmektedir. Bazı durumlarda kendiliğinden geçebileceği gibi, bazı zamanlarda da doktorun reçete ile vereceği antibiyotik tedavisi yeterli olabilmektedir. Çok sık karşılanmasa da çocuklarda da rastlanılan bir hastalıktır. Basit bir idrar tahlili ile hemen tanı konulmaktadır. Yapılan basit bir idrar testi ile, bu hastalığa neden olan başlıca faktör bakteriler olarak belirlenmiştir.

Vücut tarafından normal durumlarda hemen atılabilen bakteriler, bazı zamanlarda vücudun savunma mekanizmasını bozup enfeksiyon oluşumuna yol açabilmektedir. İdrar yolu dendiğinde böbrekler, idrar kanalları, mesane, üretra aynı anda değerlendirilmelidir. İdrarımızın bedende oluşup dışarı atılmasını sağlayan bu bölgeler, alt ve üst idrar yolları diye iki gruba ayrılmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonuna sebep veren mikropların en bilindiği insan dışkısında var olan Ecoli mikroptur. Mikrobun etki gösterdiği alana göre enfeksiyonun adı değişim gösterebilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonları antibiyotik tedavisi nasıl yapılır?

Burada amaç hızlı, uygun tanı ve tedavi ile akut morbidite ve uzun dönemdeki renal parankim, zedelenmesi, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği komplikasyonlarını önlemektir. Ampisilin ve aminoglikozid kombinasyonu veya 3. Kuşak sefalosporin kullanılabilir. İki ayın altındaki bebeklerde, idrar yolu enfeksiyonu geniş spektrumlu antibiyotik ile tedavi edilerek, mümkün ise hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalarda tedavide başlıca şu ilaçlar kullanılır;

İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ilaçları ve parenteral tedavisi nasıl yapılır?
Oral antibiyotik tedavisi için
İdrar yolu enfeksiyonu ilaçlarında, baskılayıcı Tedavi Nasıl Yapılır?
" } ] }