{ "title": "İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-Nasil-Gecer-81.jpg", "date": "20.01.2024 13:27:41", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer, Çoğunlukla kadınlarda sıkça rastlanılan bir problemdir. Genellikle aşırı ağrı ve bazı sorunlara yol açabilir. Bazen vücut savunma sistemi tarafından yapılan mücadele yeterli olurken, çoğunlukla uzmanın reçete ile vereceği antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Sık olmasa da çocuklarda da rastlanır. Basit bir idrar tahlili ile hemen teşhis konulabilir. Bu hastalığa sebep olan başlıca faktör bakterilerdir.

İdrar yolu enfeksiyonuna teşhis koymak oldukça kolaydır. Yapılacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü teşhis için çoğu zaman yeterli olmaktadır. İdrar tahlilinde çoğunlukla lökosit ve bakteri görülmesi normaldir. Önemli olan idrarın kirli olmamasıdır. Tahlil için ilk gelen idrardan daha sonra ufak bir miktarı idrar kabına alınmalıdır. Antibiyogram ve kültür testinin maksadı enfeksiyon ve bakterinin çeşidini tespit etmektir. Böylece kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. İnatçı enfeksiyonlarda öncelikli olarak altta yatan sebep tespit edilerek, idrar akım ölçümleri alınarak, sisteskopi ve ilaçlı böbrek filmi metotları uygulanmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır: İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılmaktadır. Ancak her antibiyotik her bakteri türü için etkili olmayacağından size uygun antibiyotik ancak laboratuvar testleri neticesinde bakterinin tespit edilmesiyle belirlenir. Antibiyotik tedavisi başladıktan birkaç gün sonra belirtiler ortadan kalkar, fakat hekim enfeksiyonun tamamen temizlenmesi için ilacı bir hafta kullanmanızı isteyebilir. Enfeksiyonun sebep olduğu yanma ve ağrılar çok şiddetliyse idrar kesesini ve idrar yolunu uyuşturan ağrı kesici ilaçlar verebilir.

İdrar enfeksiyonu nasıl geçer, bitkisel tedavisi: Uzmanın önerdiği ilaç tedavisinin yanında, uygulayacağınız birkaç öneriyle ile ağrıları ve yanmayı azaltabilirsiniz. Öncelikle bakterilerin bedenden daha hızlı atılmasını sağlamak için bol bol su içilmeli böylece bol idrara çıkarak idrarın mikropları süpürücü etkisinden yararlanabilirsiniz. Mesaneyi zorlayan alkol, kahve, asitli meyve suyu ve kafein içeren her türlü içeceği mümkün olduğunca az tüketiniz. Evdeyken karnın alt kısmına ılık kompres yapmak idrar kesesindeki basıncı ve genel rahatsızlığı hafifletecektir.

İdrar yolu enfeksiyonu için başka bir öneri ise kızılcık suyudur. Kızılcık suyunun enfeksiyona karşı bedeni güçlendirir ve günlük olarak kızılcık suyu içmenin, idrar yolu enfeksiyonlarından koruma sağladığı bulguları vardır. İdrar yollarındaki bakterilerin ve zararlı mikroorganizmaların yok olmasına yardımcı olur.

Tedavide C vitamini alımı son derece önemlidir. Günlük düzenli olarak C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi önerilir. Portakal ve limon gibi narenciyelerle birlikte yeşil sebzeler de tüketilebilir.

Probiyotikler yararlı bakterileri içerir. Bu içeriği ile bedendeki zararlı bakterilerin ölmesinde etkilidir.

Karbonat bedenin pH dengesinin korunmasına yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonunun oluşmasına sebep olan bakterileri de öldürür.

Maydanoz da yaygın olarak önerilen çözümlerden biridir. İdrar enfeksiyonu neticesi oluşan ağrılarla birlikte idrar yaparken yanmayı da azaltmaya yardımcı olur.

Lahana, ıspanak ve brokoli suyu düzenli olarak tüketilebilir. Böylece idrara çıkışta artışla birlikte mikropların dışarı atılması kolaylaşır. İdrar enfeksiyonu durumunda suyun yanı sıra diğer sağlıklı sıvıların tüketimi artırılabilir. Özellikle lif açısından zengin olan sebzeler tüketimi önerilir.
" } ] }