{ "title": "İdrar Yolu Hastalıkları", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrar-Yolu-Hastaliklari-96.jpg", "date": "20.01.2024 05:32:18", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
İdrar Yolu Hastalıkları; böbreklerden başlayıp idrarı mesaneye getiren üreterler, idrarın toplandığı mesane ve son olarak idrarı vücut dışına atan üretra borusundan oluşan idrar yollarında görülen hastalıkların genel adıdır. İdrar yollarında en sık rastlanan hastalıklar iltihaplar ve mesanede biriken taşlardır. İdrar yolları enfeksiyonları farklı semptomlara sebep olur. En önemli belirtiler ağrı, sızı, sık sık idrara çıkma, idrarda cerahat, bazen kan, çoğu durumda da yüksek ateştir. En fazla rastlanan mesane iltihaplarına tıpta sistit adı verilir.

Sistit

Mesane içinin mikroplar ve zehirlenmelerin tesiriyle enfekte olması ve iltihap üretmesine sistit denir. Böbrekler birçok zehirli maddeyi, mikropları, irili ufaklı kum ve taş parçalarını mesane yoluyla dışarı atmaktadır. Bu gibi etkiler mesaneyi iltihaba açık hale getirir. Sistit had ya da müzmin olabilir. Her iki durumda da genellikle şu belirtiler sıkça görülür: Sık sık idrara çıkma, idrarda cerahat, ağrı, kan ve yüksek ateş. Sistitte ağrı, idrar yapmanın başında ve özellikle de idrara çıkma sona erdiğinde dayanılmaz derecede yakıcı ve kıvrandırıcı bir halde ortaya çıkabilir.

Tedavi sürecinde başlıca şu noktalara dikkat etmek önemlidir: Mutlak istirahat, biberli, baharatlı besinlerden ve alkolden uzak durmak, bol su tüketmek, mesane bölgesine sıcak pansuman yapmak, yarı bele kadar sıcak banyo uygulamak, iltihabın durumuna göre ve doktorun tavsiye ettiği miktarda antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçları düzenli kullanmak.

İdrar Yolu Hastalıkları arasındamesane içinde oluşan polip ya da urlar da bulunur. Bu tür yapıların kansere dönüşme ihtimalini göz önünde bulundurmak bilhassa önem arz eder. Bu tür kanser vakalarında başlıca belirtiler sistit belirtilerine oldukça benzer, bu belirtilere ek olarak idrarda kan gözlenir.

Mesane Taşları

Mesanede görülen taşlardan bir kısmını böbrekten iner, bazılarını ise mesanenin kendi bünyesinde ürettikleri teşkil eder. Elli yaşın üzerindeki erkeklerde mesane taşları daha çok görülür. Bununla beraber küçük yaştaki çocuklarda da rastlanabilir. Taşların formu ve büyüklüğü ve bu farklar belirtilerin şiddetine etki edebilir. En sık rastlanan semptomlar ise şunlardır: Sık sık idrara çıkma, idrarda değişken oranda kan, farklı şiddette ağrılar, ara sıra idrarda bulanıklık, idrar yapma sırasında birden kesilmeler. Ufak taşlar kimi zaman kendiliğinden düşebilir. İrice olanların ise ya özel aletlerle parçalanarak düşmesi sağlanır ya da bu taşlar ameliyatla alınır. İdrar yolları hastalıklarıyla ilgili sorunlar yaşandığında verem, ur, taş ve bel soğukluğu gibi ciddi hastalıkları düşünerek en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.
" } ] }