{ "title": "İdrar Yolu Kumu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-yolu-kumu.jpg", "date": "22.01.2024 01:29:26", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "İdrar yolu kumu, İdrar yolundan kum dökme çok ağrılı ve sancılı geçen bir süreçtir. Vücutta kum ve taş oluşmasının birçok nedeni vardır. Yediğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklandığı gibi vücut kendi kendine de üretebilir. Kalıtsal da olabilir. Böbreklerde biriken bu kumlar, idrar yolları ile vücuttan atılır. Vücuttan atılırken de ağrı ve yanma hissedilir.

Vücutta oluşan kumlar, böbrekte birikir ve daha sonra böbrek atar. Kum oluştugunda, en önemli belirtisi bıçak saklanır gibi şiddetli ağrı verir. Genellikle karın boşluklarında ve kasığa doğru yansımada yapar. Bu belirtinin yanında tıpta hematüri adı verilen, idrarda kanamalar gözükür. Bazen bu kanamalar idrar süresince devam eder. İdrar kanama sırasında, ağrı hissedileceği gibi, çoğu zaman ağrısız olarak devam edebilir. Bazı hastalarında daha önce olupta, hareketsiz olan böbrek taşları da bu kanamalar sayesinde ortaya çıkabilir. Bu taşlar, idrar yolu tıkanıklıkları neden olabilmektedir. İşte o zamanda idrar çıkışında yanma, idrarda sıkışma, idrarı tam boşaltamama hissiyatı gibi belirtileri de şikâyetler arasında yer alır. Yine kum döken kişilerin, başlarda yakındıkları en fazla durumda bulantı ve kusmadır. Diğer belirtileri ise kabızlık ve ishal yine kum dökmenin belirtileri arasındadır.

İdrar yolundan kum dökmesinin süresi belki değildir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu rahatsızlık, kişinin üriner yapısı, kumların miktarı ve büyüklüğü, ağrıya verdiği tepki gibi faktörler kum dökme süresini kısaltabilir veya uzatabilir. Kum dökme sırasında bazı kimselerde çok hafif bir ağrı yaşarken, kimilerinde çok şiddetli ağrı şeklinde geçebilir. Kum dökmede, küçük olan kum ve taşlar en fazla 2 gün içinde dökülür. Büyük olanlarda cerrahi müdahale ile alınmaktadır. Erkekler kadınlara göre daha zor bir şekilde kum döker. Çocuklarda kum dökme kolaydır.

Kum dökmede çekilen ağrı, kendine özgü bir şekildedir. Bıçak saplama gibi, genellikle şiddetli ağrılı ve aniden başlayan ağrılar başlar. Bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bu tip ağrılara genellikle böbreklerde sabit bir şekilde duran böbrek kumları neden olmaktadır. Bu sabit taşlar hareket ettiklerinde ağrılar oluşur ve kas ve sinir ağrıları, karın boşluğunda ağrı, hatta bazen böbrek, sırt ve bacak bölgesindedir. İdrarda yanma, idrardan sonra boşalamama hissi, şiddetli ağrı ve idrar kanaması var ise kum dökme olduğu anlaşabilir. Daha önce ailede kum dökme gibi bir sorun varsa, bu riski artırır. Yine sıvı tüketimi az olan kişilerde, böbrek taşı veya kumu dökebilir. Daha önce dediğimiz gibi şiddetli ağrı en belirgin özelliği ağrı oluşmasıdır.

Kum oluşmasını önlemek ve oluştuğunda kolay bir şekilde vücuttan atmak için, öncelikle bol sıvı tüketimi artırılmalıdır. Maden Suyu bu aşamada çok önemlidir. Limon, greyfurt, mandalina ve portakal gibi meyvelerde potasyum sitrat içerir, bunlar kumu incelterek daha kolay atılmasına yardımcı olur. Bu zamanlarda çok spor yapmakta bize yardımcı olacaktır. Tuzlu ve yağlı yemeklerden de kaçınmak yararımıza olacaktır.
" } ] }