{ "title": "İdrar Yolu Üşütmesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrar-yolu-usutmesi.jpg", "date": "21.01.2024 09:03:26", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
İdrar Yolu Üşütmesi, özellikle bayanlarda sıkça rastlanılan bir meseledir. Çoğu zaman fazla ağrı ve birtakım sorunlara yol açabilir. Bazen kendi kendine geçeceği benzeri, bazen de hekimin reçete ile vereceği antibiyotik tedavisi yeteri civarı olmaktadır. Bir sürü sık olmasa da çocuklarda da rastlanılan bir rahatsızlıktır. Temel bir idrar tahlili ile anında teşhis konulabilir. Bu hastalığa ne sebeple olan başlıca etken bakterilerdir. Vücut aracılığıyla normalde anında atılabilen bakteriler, birtakım vaziyetlerde vücudun korunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. İdrar yolu denildiği zaman böbrekler, mesane, idrar kanalları, üretra aynı sürede değerlendirilir. İdrarın vücutta oluşarak dışarı atılmasını imkânı sunan bu bölgeler, alt ve üst idrar yöntemleri diye iki gruba ayrılır. İdrar yolu üşütmesine ne sebeple olan mikropların en bilindiği insan dışkısında var olan Ecoli mikrobudur. Mikrobun tesir gösterdiği alana yönelik enfeksiyonun adı değişiklik gösterebilir. İdrar yolu üşütmesi alt ve üst solunum yollarına ilişkili olarak 2 gruba ayrılır;

Alt İdrar Yolu üşütmesi

Şayet hastada yalnızca idrar yaparken yanma şikâyeti varsa sorun çoğunlukla üretraya ilişkin bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu vaziyet 'üretrik' olarak adlandırılır. Bel soğukluğu en mühim nedenidir. Bununla Beraber cinsel birliktelik anında bulaşabilen mikroorganizmalar ne sebeple olmaktadır. Vajinal krem, cerrahi, sonta kayganlaştırıcı benzeri etmenler enfeksiyona ne sebeple olabilmektedir.

Üst Solunum Yolu Üşütmesi

Tedavisi geç kalmış alt idrar yolu enfeksiyonları her geçen gün mesaneden yukarı gerçek çıkarak çeşitli alanlarda enfeksiyona ne sebeple olabilmektedir. Enfeksiyonun böbreklere civarı erişmesi durumu daha da ağırlaştırır. Bu çeşit tablolar 'pyelonefrit' olarak tanımlanır. Bu hasta gruplarının acil tedavi olması gerekir. Çünkü bir sürü önemli boyutlara ulaşabilen bir hastalıktır. Yakınmaların boyutu çok şiddetlidir.

İdrar Yolu Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?
İdrar Yolu Üşütmesi Neden Olur?

Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla sindirim sisteminde şu an ki olan bakterilere ilişkili olarak gelişir. Eğer bu bakteriler idrarı dışarı atmaya imkânı sunan üretraya civarı ulaşırsa enfeksiyon kaçınılmaz olabilmektedir.

Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanıklık ortaya geldiği zaman idrar yolu enfeksiyonu açığa çıkabilir. İdrar yolu tıkanmasının en mühim nedenlerinden biri böbrek taşlarıdır. Ortaya Gelen böbrek taşları bakterilerin çoğalacağı bir alan oluşturmuş olabilmektedir.

Kabızlık: Itinalı aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam anlamıyla boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu engellemek amaçlı mühim bir ayrıntıdır. İdrarın itinalı atılımı sağlanırsa idrar yolu daha temiz kalır. Ancak birtakım vaziyetlerde idrar düzeni bozulabilir. Özellikle kabızlık enfeksiyon amaçlı tetikleyici bir faktördür.

Mesanenin tamamıyla boşalmaması: Eğer mesane tamamıyla boşaltılamıyorsa ve idrar mesanede bir sürü fazla kalıyorsa bu sorun enfeksiyona sebep olan bakterilerin artmasını sağlayabilir.

Genital hijyen: Tuvalet temizliğine gerektiği civarı itina göstermemek enfeksiyon riskini arttırır. Aynı sürede genital temizlik tuvalet dışarısında da bir sürü mühimdir. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu engellemek adına faydalı olacaktır.

İdrar yolu üşütmesine teşhis koymak çok kolaydır. Yapılacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü teşhis amaçlı çoğunlukla yeteri civarı olabilir. İdrar tahlilinde çoğunlukla lökosit ve bakteri görülmesi doğaldır. Teşhis amaçlı mühim olan idrarın kirli olmamasıdır. Teşhis amaçlı ilk gelen idrar boşa akıtılmalı, daha hemen ardından ufak bir ölçüsü idrar kabına alınmalıdır. Bu tip idrarlara 'orta akım' idrar adı verilir. Antibiyogram ve kültür testinin maksadı enfeksiyon ve bakterinin türünü saptama etmektir. Dolayısıyla kullanılacak antibiyotiğe hüküm verilir. İnatçı enfeksiyonlarda öncelikli olarak altta yatan ne sebeple saptama edilmeli, idrar akım ölçümleri alınmalı, sisteskopi ve ilaçlı böbrek filmi uygulanmalıdır.
" } ] }