{ "title": "İdrarda Bakteri", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-bakteri(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:57:34", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
İdrarda Bakteri, genellikle idrar yolarını etkileyerek enfeksiyonlara neden olabilmektedir. İdrarda bakteri meydana gelmesinde sıklıkla rastlanan belirti idrar esnasında ve idrarın hemen ardından kendini hissettiren yanma hissi meydana gelmesidir. Oluşan yanma hissi bazı durumlarda ağrılı bir belirtiyle kendisini gösterebilirken bazı durumlarda ise yanma belirtisi çok daha hafif gerçekleşebilir. İdrarda bakteri görülmesinin diğer sebeplerine gelince sıklıkla idrara çıkma veya idrar olmasa bile idrara çıkma hissi, karın alt kısmında şişlik ve rahatsızlık meydana gelmesi hissi, kötü kokulu ve bulanık idrar belirtisidir. Bu belirtilerin yanı sıra erkeklerde rektum kısmında, kadınlarda ise pelvik bölgede ağrılara rastlanabilir. İdrar yollarında bakteri enfeksiyonu genellikle tüm idrar yolları enfeksiyonlarının yaklaşık olarak yüzde doksan beş kadarı idrar yolundan geçerek mesane oluşumuna değin varan bakterilerin sebep olarak düşünülen bir bakteri çeşididir. İdrarda bakteri meydana gelmesi yalnızca mesanede görülmesine ise sistit olarak tanımlanmaktadır. Ancak idrarda bakteri meydana gelmesi bazı durumlarda üriner sisteme dayalı olarak üst idrar yollarını ve böbrekleri de etkiler.

İdrarda bakteri, nedeni ile enfeksiyon oluşumu, cinsel organların bakterilerle karşılaşması nedeniyle oluşan bakterilerin idrar yoluyla birlikte mesaneye ulaşmasından kaynaklanır. Bu bakteriler genellikle umuma açık tuvaletler nedeni ile meydana gelmesinin yanı sıra aşağıda belirtilen durumlarda idrarda bakteri ile enfeksiyon riskini üst seviyelere çıkartır.
İdrarda Bakteri kadınlarda daha sık rastlanan ve sürekli devam eden önemli bir sağlık problemi olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise kadınlarda idrarı dışarıya atan idrar yolunun erkeklere oranla daha kısa olmasıdır. Ayrıca menopozla birlikte alt seviyelere inen östrojen miktarı idrar kanalını incelterek bu kısımda bakteri enfeksiyonlarına zemin hazırlamış olur. Hamilelik dönemi idrarda bakteri oluşma riskini fazlalaştıran bir sebep değildir. Ancak hamilelik döneminde meydana gelen enfeksiyonlar daha hızlı ve kolay yayılabilir. Bu durum ise anne adayında fetüse zarar verir. Bu sebepten dolayı gebelik döneminde idrarda bakteri ve enfeksiyon belirtilerine rastlanırsa anne adayının kesinlikle vakit kaybetmeden bir hekime başvurması gerekir. İdrarda bakteri olup olmadığını anlamak için başvurulan hekim tarafından istenen bazı tahliller gereklidir. Bu tahlillerin ilk sırasında ise idrar tahlili gelir. Hastadan istenen idrar laboratuvarda incelenerek öncelikle beyaz kan dokuları ve kırmızı kan dokuları kontrol edilerek bakteri olup olmadığı saptanır.
" } ] }